Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen in Ecuador op 17 februari

Oppositie is verdeeld

Datum : 13/02/2013
Auteur : Dennis Schutijser
Land : Ecuador

Verkiezingen in Ecuador op 17 februari

Op 17 februari vinden de presidentsverkiezingen plaats in Ecuador. Huidig president Rafael Correa is de gedoodverfde favoriet. Daarnaast kiezen de Ecuadoranen 137 congresleden en de vertegenwoordigers in de vrijhandelszone van de Andesgemeenschap (Comunidad Andina, CAN).

Ongeveer elf miljoen stemgerechtigde Ecuadoranen gaan aanstaande zondag 17 februari verplicht naar de stembus. Ze kunnen hun stem uitbrengen op een van de acht presidentskandidaten. Zittend president Rafael Correa is al sinds het begin van de campagnes veruit favoriet.
Tot voor kort was het voor een president niet mogelijk om zich herkiesbaar te stellen. Maar in 2008 is onder Correa een nieuwe grondwet aangenomen, die stelt dat een president maximaal twee opeenvolgende termijnen mag dienen.
Correa is de langstzittende president sinds twintig jaar in het politiek vaak instabiele Andesland. “Het belangrijkste wat Correa heeft gebracht, is politieke stabiliteit”, aldus Michel Levi, universitair hoogleraar aan de Universiteit Simón Bolívar in Quito. Als Correa een tweede ambtstermijn vervult, is hij de langst zittende machthebber in ruim veertig jaar.

Veld verdeeld

Tegenover Correa is het politieke veld sterk verdeeld. Zeven andere kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld en hebben de kiesdrempel van 157.000 handtekeningen behaald. Een plan van de oppositie om zich te verenigen achter één kandidaat is stukgelopen, omdat geen enkele kandidaat zich wilde terugtrekken. In recente peilingen staat de belangrijkste opponent, voormalig bankier Guillermo Lasso, nog ruim 20 procent achter op Correa.
Enkele andere kandidaten in de race zijn: Lucio Gutiérrez, president van 2002 tot 2005 en betrokken bij een coup in 2000; Alberto Costa, tot 2008 lid van de partij van Correa, die hij er nu van beschuldigt de idealen van de partij te hebben verraden; en Alvaro Noboa, een magnaat in de bananenindustrie die al voor de vijfde keer meedingt naar het presidentschap.

In het maartnummer van La Chispa verschijnt een artikel van de auteur over de achtergronden van de verkiezingen in Ecuador.


 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug