Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen in Nicaragua (1)

De kandidaten

Datum : 17/10/2011
Auteur : Krijn Schramade
Land : Nicaragua

Verkiezingen in Nicaragua (1)

Dubieuze kandidaten, grondwettelijke obstakels en fraude.  Dit zijn slechts enkele typeringen voor de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Nicaragua op 6 november. Welke kandidaten nemen deel aan dit theaterstuk?

Iedereen die in Nicaragua komt, kent de huidige president van gezicht. Het hele land hangt vol met billboards met campagne-uitingen van Daniel Ortega en zijn rood-zwart gekleurde Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN): “Cristiana, Socialista, Solidaria” ( christelijk, sociaal, solidair). Ook de gebouwen van staatsinstellingen worden gebruikt als billboard. Het is één van de voorbeelden hoe Ortega de staat gebruikt om zijn macht te consolideren. Vergelijken met Nederland zou een situatie opleveren waarin Mark Rutte en zijn VVD op alle gebouwen van Nederlandse staatsinstellingen campagne zouden maken voor persoon en partij.

Ortega, FSLN

Daniel Ortega lijkt nog geen afscheid te willen nemen van het presidentschap. De grondwet verbiedt zijn deelname, maar toch doet hij mee aan de presidentsverkiezingen. Hierin wordt hij gesteund door het Hooggerechtshof, dat de grondwet in dit geval ‘ongrondwettelijk’ heeft verklaard.
Ortega is al enkele decennia voorman van het FSLN en sinds 2006 voor de tweede keer president van Nicaragua. Na zijn presidentschap in de jaren tachtig deed hij drie maal tevergeefs mee aan de presidentsverkiezingen, maar sinds 2006 is hij terug. Het verkiezingsprogramma van Ortega belooft dat hij door gaat met wat hij doet. Tweede man is kandidaat vice-president Omar Halleslevens, althans op papier. Presidentsvrouw, en tevens hoofd communicatie van de regering, Rosario Murillo, is de echte nummer twee.

Kritiek én lof

De meest gehoorde kritiek is dat Ortega het democratisch gehalte van het land uitholt en dat corruptie er welig tiert. Kritiek komt ook uit eigen sandinistische hoek.  De FSLN is ontstaan als revolutionaire beweging tegen dictator Somoza in de jaren zeventig. Van het oorspronkelijke ideologische karakter lijkt alleen de retoriek overeind gebleven. Zo zou Ortega de oorspronkelijke idealen verloochenen. Dissidenten van zijn partij hebben daarom de Sandinistische Hervormingspartij (Movimiento Renovador Sandinista) opgericht.
Op economisch vlak maakt hij er minder een potje van. In juli noemde het IMF de pogingen om macro-economische stabiliteit te behouden nog “dapper”. De Wereldbank deed nog een duit in het zakje: “Nicaragua heeft, na Panama, het beste klimaat voor buitenlandse investeringen.” Ortega legt economische bedrijvigheid weinig in de weg. “Cristiana, Socialista, Solidaria”?


Twijfelachtige eer

Een andere belangrijke deelnemer aan de presidentsverkiezingen is Arnoldo Alemán, namens de liberale partij PLC. Deze kandidaat geniet de twijfelachtige eer van een vermelding in de door Transparency International opgestelde top 10 van meest corrupte leiders aller tijden. Alemán was van 1997 tot 2002 al president van Nicaragua. Wegens omvangrijke fraude met staatsgelden werd hij hierna veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Nu is hij toch op vrije voeten én mag hij meedoen aan de verkiezingen. Ortega en Alemán sloten verschillende politieke en persoonlijke overeenkomsten (pactos) met elkaar. Zo werd een vermeende verkrachting door Ortega van zijn dochter uitgeruild tegen de fraudezaak van Alemán. Ook leidden de verschillende ‘pactos’ mede tot de overwinning van Ortega in 2006 en tot de diepere machtsconsolidatie van Ortega. Zo lijkt Alemán eerder een bondgenoot van Ortega dan een tegenstander. Mocht Alemán toch als winnaar uit de bus komen, dan kan hij moeilijk naar het buitenland. In de Verenigde Staten en de Europese Unie staan hem gerechtelijke processen te wachten.


Don Pancho

De grootste tegenstand lijkt Ortega te kunnen verwachten van Fabio Gadea Mantilla, ook wel bekend als 'Don Pancho'. Die bijnaam heeft hij te danken aan zijn succesvolle radioprogramma. Radio-journalist, schrijver, ondernemer en nu ook politicus Gadea verenigt verschillende groeperingen van de oppositie. Dit reikt van rechts tot links, van zijn eigen Onafhankelijke Liberale Partij tot de Sandinistische (!) Hervormingspartij. “Alleen met een eerlijke president kan Nicaragua een einde maken aan corruptie binnen de overheid. Dit kan alleen door iemand die weet wat de gemiddelde burger mee moet maken, werkend van zonsopkomst tot zonsondergang.” Zo sprak Gadea tijdens een bijeenkomst in Madriz. Hiermee maakt hij indirect een sneer naar zittend president Daniel Ortega, die niet zou weten wat het is om te werken. Gadea hoopt hiermee al de hard werkende Nicaraguanen achter zich te krijgen. De 80-jarige Gadea kan gezien zijn leeftijd putten uit een rijke werkervaring, maar zijn leeftijd kan ook een nadeel zijn. Hoe kan de jonge bevolking zich identificeren met een 80-jarige kandidaat?

La Chispa volgt voor u de verkiezingen in Nicaragua. Houd deze website in de gaten voor meer nieuws en artikelen.

Bookmark and Share


Terug