Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Voetbalclub Chivas in Mexico wil 'totaalvoetbal'

Johan Cruijff in Guadalajara

Datum : 21/03/2012
Auteur : Mark van den Brink
Land : Mexico

Voetbalclub Chivas in Mexico wil 'totaalvoetbal'

Eind februari trekt Johan Cruijff de aandacht van de voetbalwereld door als adviseur aan de slag te gaan bij Chivas de Guadalajara, de populairste voetbalclub van Mexico.

Chivas is recordkampioen, maar draait dit jaar het slechtste seizoen sinds de historie van de club en stond tot voor kort onderaan in de Mexicaanse competitie. Guadalajara wist dertien wedstrijden op rij niet één keer te winnen. Met het binnenhalen van Johan Cruijff, die een contract tekende voor twee jaar met een optie tot een derde jaar, wil Chivas het aantrekkelijke 'totaalvoetbal' van FC Barcelona gaan spelen. De steenrijke voorzitter Jorge Vergara probeert met dit charmeoffensief de club weer in rustig vaarwater te krijgen. 'Welkom Johan Cruijff bij de Chivas familie' prijkt er op de website van de voetbalclub.

Het nieuws is in Nederland met gefronste wenkbrauwen ontvangen. Het wordt vooral gezien als een strategische zet van Johan Cruijff om de maandenlange machtsstrijd bij Ajax, die de laatste weken in een impasse is geraakt, een nieuw impuls te geven. Cruijff gaat immers de voetbalclub Chivas naar eigen inzicht technisch hervormen, wat hij ook graag wil doen  bij Ajax. Cruyff erkent dat dit bij Chivas een stuk vlotter zal gaan dan bij zijn jeugdliefde Ajax, waar elke beslissing genomen moet worden met ´zes vechtpartijen´. Chivas is eigendom van één persoon die bepaalt wat er gebeurt, terwijl Ajax wordt geleid door meerdere mensen en bestuursorganen  Ook wordt gesuggereerd dat er veel geld gemoeid is bij deze nieuwe baan en dat het met een functie als extern adviseur voor Cruijff makkelijk geld innen is. Het argument dat Cruijff het voor het geld doet is ongeloofwaardig, omdat hij veel eerder al aanbiedingen van rijke clubs uit Qatar en Rusland heeft afgewezen.

Filosofie 
 

Het contracteren van Johan Cruijff is niet zo onlogisch als wordt gedacht. De club heeft een verleden met Nederlandse trainers, zoals Leo Beenhakker (1996) en Hans Westerhof (2002-2003), die hebben geprobeerd de club naar Europees voorbeeld te vormen. In eerste instantie wilde Chivas dan ook Johan Cruijff als trainer aanstellen, maar daar zag Cruijff vanwege zijn leeftijd van af. Ronald Koeman en Guus Hiddink schijnen ook gepolst te zijn. Chivas de Guadalajara hanteert een filosofie waarbij het team louter uit Mexicanen bestaat. De club richt zich op het opleiden van eigen jeugd en koopt dus geen spelers uit Argentinië of Brazilië. Een voetbalfilosofie die past bij Johan Cruijff, die al langer pleit voor minder buitenlandse voetballers in de Europese competities. Cruijff zal bij Chivas waarschijnlijk bij de jeugdopleiding en de scouting de touwtjes strak gaan trekken en een van zijn vertrouwelingen  aanstellen die hierop toeziet. Daarvoor hoeft hij niet voortdurend in Mexico te zijn; hij komt hoogstens twee tot drie keer per jaar over.


Totaalvoetbal
 

Mexicaanse media spreken met veel ontzag over Johan Cruijff en het Nederlandse voetbal. Cruijff wordt gezien als de architect van het totaalvoetbal, waarmee hij als speler van Ajax en het Nederlands elftal in de jaren zeventig en later als trainer van FC Barcelona veel bewondering opriep. Het Nederlands elftal wordt in Mexico nog steevast uit respect 
La Naranja Mecánica  (Clockwork Orange) genoemd, dat refereert naar het hoge spel uit die periode. Men vraagt zich af hoe het kan dat een klein landje als Nederland zoveel goede voetballers oplevert en in 2010 in Zuid-Afrika vicewereldkampioen is geworden. Hoe komt het dat een groot land als Mexico met een bevolking van 120 miljoen inwoners niet ten minste 120 goede voetballers kan opleveren? De enige voetbalster die het land op het moment telt is Javier ´Chicharito´ Hernández, afkomstig van Chivas, die nu speelt voor Manchester United. Mexico kan hoop putten uit haar eigen jeugd die vorig jaar nog in eigen land het WK onder 17 jaar heeft gewonnen. 

Magie 

Het ontzag voor het Nederlandse voetbal in Mexico blijkt ook uit het Spaanstalige voetbalkanaal waar wekelijks de wedstrijden uit de Nederlandse Eredivisie worden gevolgd, naast die van de Mexicaanse, Argentijnse, Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie. Opmerkelijk is dat er geen aandacht wordt besteed aan de competities uit Frankrijk en Portugal en dat dus de Nederlandse competitie 'met al zijn magie' als hoger wordt aangeslagen. Zo werd onlangs op een zondagochtend nog het doelpuntrijke duel tussen PSV-Twente (uitslag 2-6) live uitgezonden. En eerder werd de vriendschappelijke wedstrijd Engeland-Nederland (2-3) live vertoond, die klaarblijkelijk boven de wedstrijd Duitsland-Frankrijk stond. De dagen daarop werd de vriendschappelijke pot nog meerdere malen in zijn geheel herhaald. Dit laatste is ondenkbaar in Nederland, waar vriendschappelijke wedstrijden niet serieus meetellen en zelfs door kijkers worden vermeden.

 

Bookmark and Share


Terug