Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Woning van Spaanse filmregisseur Luis Buñuel in Mexico open voor publiek

Museum Casa Buñuel gewijd aan eigenzinnig cineast

Datum : 10/05/2012
Auteur : Mark van den Brink
Land : Mexico

Woning van Spaanse filmregisseur Luis Buñuel in Mexico open voor publiek

Op initiatief van het Spaanse Ministerie van Cultuur opende de woning van Luis Buñuel in Mexico-Stad op 5 december 2011 haar deuren. De villa van de meester van het surrealisme is opgekocht door de Spaanse staat en is nu een museum onder de naam Casa Buñuel. De opening van de woning van Buñuel voor het publiek moet vooral een nieuwe brug slaan tussen Spanje en Mexico op het gebied van film en cultuur. In 1952 trok Buñuel in zijn woning in Mexico-Stad en zou daar tot zijn dood blijven wonen.

Het museum Casa Buñuel kent een bijzonder goed verzorgde tentoonstelling over het werk en het leven van de filmregisseur. De films van Buñuel hebben vaak een donkere en cynische kijk op de maatschappij en de rijke klasse, de bourgeoisie. Buñuel, zelf afkomstig uit een rijke en streng katholieke familie, was een groot voorstander van absolute vrijheid en had een aversie tegen alles wat autoritair was. Zijn films etaleren zijn eigenzinnige visie op religie en de katholieke kerk, waarvan hij de leefregels verwerpelijk vond. Daarnaast heeft het werk van Buñuel vaak een surrealistisch karakter, waarbij droom en werkelijkheid in elkaar overlopen.

Naturalisatie

Luis Buñuel (1900-1983) was uitgeweken uit zijn geboorteland wegens de Spaanse Burgeroorlog. In 1946 vestigde hij zich permanent in Mexico en drie jaar later werd hij genaturaliseerd tot Mexicaans staatsburger. De cinema in Mexico beleefde in die periode zijn gouden tijdperk, dat duurde van 1935 tot 1969 en waarin de Mexicaanse film op zijn kwalitatieve en winstgevende hoogtepunt zou zijn. In Mexico zou Buñuel zijn filmkunst volledig ontplooien. Hij groeide uit tot een wereldberoemdheid en werd de belangrijkste Spaanstalige regisseur van zijn tijd. De Mexicaanse filmwereld is er trots op dat de nalatenschap van Luis Buñuel deel uitmaakt van de Mexicaanse filmgeschiedenis. Zijn films worden dan ook beschouwd als Mexicaans cultureel erfgoed. Buñuel maakte in Mexico in totaal twintig films, waaronder Los Olvidados (1950), Él (1953), Ensayo de un Crimen (1955), Nazarín (1959), El Ángel Exterminador (1962), en Simón del Desierto (1965).

Viridiana

Het museum wijdt een speciale tentoonstelling aan Buñuels film Viridiana (1961), omdat deze vijftig jaar geleden is gemaakt. Bovendien was de film onderwerp van een controverse en werd zelfs in Spanje in de ban gedaan. Viridiana is een jonge non, gespeeld door de nu 80-jarige Mexicaanse actrice Silvia Pinal, die haar oom Don Jaime bezoekt. Nadat blijkt dat haar oom kwade bedoelingen met haar heeft, besluit ze haar christelijke barmhartigheid te tonen door de plaatselijke kreupelen en bedelaars te gaan helpen. Maar dit pakt anders uit dan dat ze had verwacht. Viridiana werd ingezonden voor het filmfestival van Cannes, Frankrijk. Dit gebeurde op het laatste moment, waardoor de film niet meer door de keuring kon. Prompt won het de Gouden Palm.

Controverse

De euforie over deze festivalprijs duurde echter maar kort, omdat de katholieke Vaticaanse krant L'Osservatore Romano in een recensie de film als godslasterlijk brandmerkte. De film maakte zich schuldig aan misbruik van christelijke symboliek, seksuele insinuaties en kritiek op de katholieke kerk. Een voorbeeld is de scene waarin het schilderij Het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinchi wordt geparodieerd. Een groep kreupelen en bedelaars poseren aan de eettafel zoals Jezus en zijn twaalf apostelen op het schilderij. De krant verweet het katholieke Spanje dat deze 'onheilige' film op haar grondgebied was gemaakt. De gevolgen bleven niet uit. De film werd in het Spanje van dictator Franco verboden en de ambassades van landen die de film wèl vertoonden, werden door de Spaanse regering onder druk gezet. De actrice Silvia Pinal redde de film door de negatieven van de film mee terug naar Mexico te nemen. Uiteindelijk zou de film pas na de dood van Franco in 1977 in Spanje worden vertoond.

De tentoonstelling in Casa Buñuel biedt een overvloed aan documentatie, zoals brieven, foto's, filmbeelden, posters, interviews en voorwerpen, waaronder de Gouden Palm en de jas die in de film werd gebruikt door de Spaans acteur Fernando Rey.

Casa Buñuel, Cerrada de Félix Cuevas 27, Colonia del Valle C.P. 03100, Ciudad de México

Zie ook: www.viridiana50.com, over de tentoonstelling Viridiana, en http://cinemexicano.mty.itesm.mx/pelicula9.html, over de Mexicaanse filmgeschiedenis en Luis Buñuel.
Trailer film Viridiana: http://www.youtube.com/watch?v=x4hTSjfh7Y0

Bookmark and Share


Terug