Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Aardbeving

Auteur : Nico Verbeek

Aardbeving

Gisteren om half vier ‘s middags zat ik aan mijn bureau te werken, met de ventilator op volle snelheid naast me. Want de zon straalt op dat uur genadeloos mijn appartement binnen. Plotseling begonnen mijn stoel, het bureau en ook de ventilator hevig alle kanten op te schudden. Ik dacht dat er iets met de ventilator aan de hand was en zette het ding uit. Maar het schudden ging gewoon door. Er was maar een conclusie mogelijk: een aardbeving. 

Het aardige van zo’n aardbeving is dat hij maar ongeveer dertig seconden duurt en dat is net lang genoeg om goed te voelen dat de grond onder je voeten écht beweegt, maar dat het niet lang genoeg doorgaat om in actie te komen. Dat is tenminste bij mij altijd het geval. Ik blijf wel bewegingloos zitten (alsof dat zou helpen), maar raak toch niet in paniek, want ik weet dat de kans erg klein is dat het flatgebouw instort. Ik woon op de vijftiende verdieping, dus mocht het fout gaan dan hoef je je weinig illusies te maken. Ik denk dat het gevoel te vergelijken is met de turbulentie in een vliegtuig. Het voelt niet prettig aan, maar je hebt er toch ook wel vertrouwen in dat het goed zal komen. Bovendien, wat kun je doen? Behalve héél stil blijven zitten…

In Colombia komen aardbevingen vrij veel voor, ook in Medellín, maar op een paar uitzonderingen na, zijn dat altijd schokken die nauwelijks schade veroorzaken en alleen bij mensen met slechte zenuwen tot paniek leiden. Het episch centrum van de aardbeving van gisteren was in La Mesa de Los Santos in het departement Santander, in de buurt van de Venezolaanse grens, ik denk zo’n vijfhonderd kilometer hier vandaan. De kracht was 5,4 op de schaal van Richter en de beving heeft zover ik tot nu toe heb gehoord geen slachtoffers gemaakt. 

Kortom, wat mij betreft is een aardbeving iets waar je aan went. De foto bij dit artikel is overigens niet het resultaat van een aardbeving, noch van een explosie of een bomaanslag. Mijn doel was de lezer op het verkeerde been te zetten. De foto is van het gebouw ‘Space’, een splinternieuw appartementencomplex in de wijk El Poblado in Medellín dat in oktober 2013 het lokale nieuws voor een paar dagen bepaalde. Een van de torens van dit complex ging toen namelijk spontaan tegen de vlakte. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven. Onderzoek wees uit dat het instorten van het gebouw te wijten was aan fouten in de constructie. 

De vijf overgebleven torens van het complex moeten nu via een zogenaamde implosie worden verwijderd, en dat gaat de komende dagen gebeuren. Een ander gebouw van dezelfde aannemer, ook in de sjieke wijk El Poblado, moet om dezelfde reden binnenkort op gecontroleerde wijze worden vernield. 

In heel veel landen ter wereld is het verboden in bergen woningen te bouwen. En dus begint ook in Medellín de bekende discussie weer: is het wel zo verstandig om hoge flats te bouwen in de bergen?

 


Terug