Column Colombia

Bovenop de bus

21 maart 2012

Nico Verbeek

Het was een merkwaardig beeld. Een aantal scholieren en studenten bovenop de emblematische Transmilenio-bussen in Bogotá. Het gebeurde tijdens de uit de hand gelopen protesten tegen het bussysteem, dat sinds 2000 functioneert. Dit openbaar vervoer was een idee van voormalig burgemeester Enrique Peñalosa, een erkend expert in urbanisme.
De lange rode bussen vervoeren bijna twee miljoen mensen per dag, op verschillende routes, en werden tot voor kort als een groot succes beschouwd. En als dé oplossing voor het vervoersprobleem in de Colombiaanse miljoenenstad, waar nooit een metro is aangelegd.

Maar de laatste tijd is er veel kritiek te horen op Transmilenio. Er zijn te weinig bussen, ze zitten altijd overvol en tot overmaat van ramp komen ze ook nog vaak te laat op de stations aan. Een van de redenen van dat laatste is dat ze weliswaar een eigen rijbaan hebben, maar vaak moeten wachten voor stoplichten bij kruispunten. En dan kan het wel groen worden, maar de auto’s op de kruisende weg blokkeren vaak de weg. Die willen nog nét even door het groene licht, maar halen de overkant niet.

Het is een van mijn grote frustraties in het verkeer van Colombia. Je rijdt op een drukke weg, je komt bij een groen stoplicht en je denkt door te kunnen rijden, maar je merkt dan dat iedereen vóór je stil blijft staan. Waarom? De automobilisten die van de andere komen blokkeren de doorgang, omdat ze midden op het kruispunt stil zijn komen te staan. Bij zo’n verkeersader is er alleen normale doorgang mogelijk als er een politieagent bijkomt om de zaak ‘handmatig’ te regelen.
Nog zoiets moois. Je rijdt op een weg van twee rijbanen en ineens staat er een taxi voor je stil. De reden? Hij heeft die plek uitgekozen om op passagiers te wachten, en vindt het helemaal geen probleem om een file achter zich te veroorzaken.

Het zijn twee voorbeelden van het typische verkeersgedrag in Colombia, waar ik maar moeilijk mee om kan gaan. Gelukkig verplaats ik me in het drukke stadsverkeer van Medellín meestal per bus, dan hoef ik me niet zo te ergeren. Als de bus dan ergens vast blijft zitten, verdiep ik me in mijn lectuur en probeer niet al te vaak door het raampje naar buiten te kijken.

De vervoersproblemen in Bogotá zijn een stuk problematischer dan in Medellín, want hier hebben we gelukkig een metro die prima werkt en altijd op tijd komt; bovendien is Medellín een stuk kleiner van omvang (‘slechts’ drie miljoen inwoners) en ook wat beter georganiseerd.

O ja, door het bestaan van de foto konden de dansende protesteerders bovenop de bus geïdentificeerd worden en mogen nu ze een flinke boete verwachten. De politie is namelijk van plan de schade van het ‘oproer’, naar schatting een miljard pesos (zo’n 400.000 euro), te verhalen op de oproerkraaiers. Of op hun ouders…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This