Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Boze tweet

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Boze tweet

Ik had niet gedacht dat ik ooit een twitteraccount zou creëren. Want eerlijk is eerlijk: de nieuwe communicatiemiddelen zijn niet aan mij besteed. Ik heb een computer, ik zie het gemak van e-mail en de mobiele telefoon, maar daar blijft het voor mij bij. Blackberries, facebook, twitter, voor mij hoeft het niet. Daar is nu verandering in gekomen. Dat komt omdat ik kwaad was. En die kwaadheid wilde ik op de een of andere manier kanaliseren.

Onlangs zag ik een korte politievideo, waarin Eduardo Merlano, een senator uit Barranquilla, werd aangehouden wegens rijden onder invloed. De senator verplaatste zich uiteraard in een immense 4x4 terreinwagen, waarin verder nog een vrouwelijke passagier zat.

De politieagenten wilden de senator een blaastest afnemen, maar de man weigerde pertinent. Hij kon ook geen rijbewijs laten zien. De discussie raakte al snel verhit, want de senator had haast en had bovendien behoorlijk gedronken. Hij maakte de agenten erop attent dat hij een senator was, dat “zij geen verstand hadden van de openbare zaak” en dat hij bij de verkiezingen maar liefst 50.000 stemmen had behaald.”

De politieagenten gingen onverstoorbaar door met hun werkzaamheden en de senator werd steeds furieuzer. Hij dreigde de superieur van de agenten erbij te halen. De vrouw in de auto deed er nog een schepje bovenop. Ze riep door het raampje allerlei verwensingen naar het hoofd van de arme agenten: “gefrusteerde types, jullie koesteren wrok!” Uiteindelijk vertrok de senator, zonder een blaastest aflegd te hebben of zijn rijbewijs te laten zien.

Het videofilmpje lekte uit en veroorzaakte enorme ophef in de media en de sociale netwerken. Niet lang erna werd bekend dat het hoofd van de politie van Barranquilla zijn ontslag had aangeboden.

Want wat blijkt? De senator had uiteraard meteen na het voorval de meerdere van de agenten gebeld en die was bereid om de senator een helpende hand toe te steken. Hij gaf de agenten een berisping vanwege hun ‘respectloze’ gedrag. Maar weer had de senator pech. Want ook het gesprek met het hoofd van politie werd opgenomen en al snel op een aantal radiozenders uitgezonden. Niet veel later werd bekend dat de senator in een record-periode van twee dagen zijn rijbewijs had ‘gehaald’ – een procedure die normaal minimaal een paar maanden duurt. Maar de senator had uiteraard goede connecties.

Wie is senator Eduardo Merlano? Zijn vader was ook al senator en werd tot acht jaar gevangenis veroordeeld vanwege zijn contacten met de paramilitairen in zijn regio. De ruim 37 duizend stemmen (géén 50 duizend, de man kan dus ook niet tellen) had Merlano van zijn vader geërfd. In het Congres is Merlano een spookverschijning: hij doet niet mee aan debatten en heeft nog nooit een wetsvoorstel ingediend, kortom een volkomen minkukel. Het enige waar hij goed in is, is lobbywerk in de wandelgangen en het chanteren van regeringsambtenaren voor baantjes en privileges.

Maar alle contacten hebben de senator deze keer niet kunnen helpen. Dankzij de politieagenten, enkele journalisten en de sociale netwerken. En daarom nodig ik iedereen uit om een tweet te schrijven naar de twitteraccount: @reununciesenador. (Neem ontslag, senator!)

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft de twitteraccount 70.000 volgers. Het doel is het dubbele aantal te halen van de stemmen waarmee de senator pochte. Lees ook de column van  Ricardo Silva in dagblad El Tiempo onder de titel Otro. (http://www.eltiempo.com/opinion/columnistas/)
 


Terug