Column Colombia

De rol van Tanja

11 november 2012

Nico Verbeek
Het verhaal van Tanja Nijmeijer is méér is dan alleen een macaber sprookje van een ontspoorde idealiste, die misschien de verkeerde keuzes maakte maar wel aardige krantenkoppen weet te scoren. Want inmiddels heeft ze een politieke rol gekregen. Daarom durf ik het aan om de kwestie opnieuw op te rakelen, al vragen sommige landgenoten, na mijn harde verhaal in de NRC van afgelopen zaterdag (‘Ook Tanja heeft bloed aan haar handen’) zich af of ik iets persoonlijks tegen haar heb.
Ik denk dat de grootste krant van Colombia, El Tiempo, de zaak in goed perspectief zet in hun artikel ‘De donkere kant van Tanja’. Uit boodschappen die door de militaire intelligentiediensten zijn onderschept, blijken perfect de bedoelingen die ‘het Secretariaat’ (het politbureau van de FARC) met Tanja Nijmeijer had.
Op 28 december 2009 schrijft Mono Jojoy, militair leider van de FARC die in 2010 bij een bombardement van het leger omkwam, over Nijmeijer: “Zij is geschikt voor onze internationale commissie. Ze kent haar talen en ondertussen geven wij haar een ideologische, politieke en militaire scholing.” Commandant Ivan Márquez, net als Tanja aanwezig in Havana, schrijft in een e-mail van 18 januari 2010: “Om de interesse in Europa voor de FARC levendig te houden, hebben we aan Jorge gevraagd om de Nederlandse een interview af te nemen over verschillende thema’s.” Jorge Enrique Botero is een bekende Colombiaanse journalist die dichtbij de FARC staat en hen regelmatig interviewt.
In een ander bericht zegt Márquez: “Het plan is om haar vóór de camara te laten praten, en met kranten van die dag, als bewijs dat het geen oud nieuws is. […] Het is waarschijnlijk dat als dergelijke beelden, waarin ze vertelt dat ze bewust en uit eigen wil bij de FARC zit, openbaar worden, dit zeker het wereldnieuws kan halen.”
Kortom, de FARC weet dondersgoed wat ze van plan zijn met Nijmeijer en het lijdt geen enkele twijfel dat ze wordt ingezet als pion in een ‘charme-offensief’ van de guerrilla, in een poging om die terroristische organsatie een ‘vriendelijk’ gezicht te geven.
Maar hoe kan dat met iemand die, zoals Nijmeijer, zélf verantwoordelijk is voor terroristische aanslagen? Op onder andere een politiebureau, een stadsbus en een winkel in Bogotá, nadat die geen afpersingsgeld wilde betalen zoals de FARC eiste? En van wie bekend is dat ze drie Amerikanen, die waren ontvoerd door de guerrilla, bewust intimideerde door met een glimlach te vertellen dat bij een eerdere poging om ontvoerden te bevrijden alle gijzelaars in koelen bloede waren vermoord?
El Tiempo besluit: “De FARC weet dat het imago van Tanja, het Nederlandse meisje dat een makkelijk leventje achter zich liet om te vechten in een verafgelegen land, nog altijd iets raadselachtigs heeft voor mensen in Europa. Hoewel velen niet precies begrepen wat haar rol zou zijn in Havana, lijkt dat nu duidelijker.”

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This