Column Colombia

Den Haag bestaat niet meer

25 november 2012

Nico Verbeek

Het valt de laatste dagen niet mee Nederlander te zijn in Colombia. Eerst was er Tanja Nijmeijer, de Nederlandse in dienst van de intens gehate FARC-guerrilla. Colombianen begrijpen niet dat een Europese vrouw ervoor kiest naar Zuid-Amerika te komen, de wapens op te nemen en de kant te kiezen van een terreurorganisatie die dood en verderf zaait op hun grondgebied. Ze vragen het soms aan mij, landgenoot tenslotte, en hopen dat ik het geheim kan onthullen. Ik moet het antwoord schuldig blijven.

Nu kwam Nederland wéér in het nieuws en weer was er onbegrip en kortsluiting. Het Internationale Gerechtshof in Den Haag stelde Nicaragua in het gelijk in een jarenlang slepend dispuut dat Colombia met dit land heeft over het eigendom van een groot stuk water (zo’n 75.000 vierkante kilometer) in de Caribische Zee. Colombia dacht de rechten te hebben, op basis van een oud verdrag uit 1928, maar het Hof oordeelde anders en gaf Nicaragua dat stuk gebied erbij.

De reacties in Colombia waren niet van de lucht. Ineens waren de Colombiaanse vissers nationale helden. Ex-president Álvaro Uribe was er snel bij om in troebel water te vissen en riep de regering meteen op het vonnis aan de laars te lappen. Hij zette een witte hoed op en trok naar het Caribische eilandje San Andrés om mee te lopen in een demonstratie tegen het vonnis. San Andrés ligt in de buurt van de betwiste wateren en zou, volgens Uribe, grote schade oplopen als het vonnis van kracht zou worden.
Zelfs de wat ‘rationeler’ geachte president Juan Manuel Santos voelde zich geroepen mee te doen aan de nationale hysterie en liet voorlopig in het midden of hij gevolg zou geven aan het vonnis of maar liever uit het internationale rechtssysteem zou treden.

Persoonlijk werd ik een beetje onpasselijk van zoveel overdreven nationalisme en patriottisme, al gaan het land Colombia en de Colombianen me nóg zo aan het hart. Want je voelt wel aan dat dit nationalisme bijzonder vals is en alleen maar politieke doelen heeft. Had ex-president Uribe enige interesse voor San Andrés en diens inwoners tijdens zijn regeringsmandaat van acht jaar? Natuurlijk niet.
Zoals een wat verstandigere Colombiaanse columnist schreef: “Het Colombiaanse nationalisme is erg depressief: we voelen ons vooral Colombianen als we slecht worden behandeld, als we gediscrimineerd worden of als we drugshandelaren worden genoemd. Dit vlaggetjesnationalisme wakkert weer aan en vraagt van ons dat we de beslissing van het Hof naast ons neerleggen, alsof we een land van kaffers zijn, waar de wet alleen wordt nageleefd, als die ons goed uitkomt.”

Dat durf ik, als buitenlander, natuurlijk niet hardop te zeggen… Gelukkig is er mijn favoriete satirische radioprogramma La Luciérnaga, waar op mooie manier de draak werd gestoken met de kwestie. Ze stelden voor om het woord ‘La Haya’, de Spaanse vertaling voor Den Haag (maar haya betekent ook “dat bestaat”) uit het nationale woordgebruik te verbannen, nu die 75.000 vierkante kilometer zee “no haya” of wel: niet meer bestaat…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This