Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Een gelopen race?

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Een gelopen race?

Na drie dagen afwezigheid probeer ik snel wat ‘bij te lezen’ wat betreft de actualiteit. Op de finca heb ik geen toegang tot radio en tv. Het was overigens prachtig weer en ik heb me vooral bezig gehouden met het opruimen van een broeikas, gemaakt van bamboe en plastic, waar een week geleden een boom op was gevallen. Zoals gebruikelijk ben ik moe, maar voldaan in Medellín teruggekeerd. En, zoals ook wel vaker gebeurd, met een paar pleisters om mijn vingers: timmeren en slopen is toch niet mijn dagelijkse werk.

Opvallend is dat de presidentsverkiezingen niet het grote nieuws zijn. In de zondagskranten en vooral in de persoonlijke commentaren van columnisten wordt de overwinning van Santos al bijna als een gegeven beschouwd. Velen vragen zich af of Santos het beleid van president Uribe zal voortzetten of dat hij dit toch een ander accent zal geven. Zo heeft Santos voorgesteld om met alle partijen (ook van de oppositie) een regering van ‘nationale eenheid’ te vormen. Conservatieven en liberalen heeft hij al aan boord.

Het zou zeker niet slecht zijn als een nieuwe regering een poging zou doen om de polarisatie in de maatschappij terug te dringen. En om bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren. President Uribe was daar niet zo goed in. Hij liet  geen kans voorbij gaan om rechters en magistraten die beslissingen namen die hem onwelgevallig waren, er flink van langs te geven. Afgelopen week nog noemde hij een officier van justitie een “nuttige idioot van het terrorisme”. Uribe heeft er een hekel aan dat rechtsdienaren werk maken van zaken waarbij zijn ondergeschikten betrokken zijn. Functionarissen van het DAS, de geheime politie, die beschuldigd worden van het illegaal afluisteren van magistraten van het Hooggerechtshof, kunnen daarom rekenen op verbale steun vanuit het presidentiële paleis. 

En de groene golf? Kandidaat Mockus van de Groene Partij heeft eindelijk, na een week van heen en weer gepraat, besloten om geen akkoord te sluiten met het Polo Democrático, de linkse partij van voormalig presidentskandidaat Gustavo Petro. Ze spraken over een vrij algemeen akkoord van vijf hoofdpunten, maar uiteindelijk ging het toch nog mis, omdat de Groenen liever geen water in de wijn wilden doen. Een bondgenootschap met links zou gematigde stemmers kunnen afschrikken.

De Groene Partij heeft inmiddels geprobeerd de campagne een nieuwe impuls te geven. De bedoeling is om het land in te gaan en in de provincie een antwoord te geven op de directe, lokale problemen van de burgers daar. Ook is het de bedoeling om de wat algemene retoriek van anti-corruptie en transparentie wat meer inhoud te geven. Bijvoorbeeld door aan te geven wat de concrete voorstellen van de groenen zijn om dat soort problemen aan te pakken en hoe corruptie het dagelijkse leven van de burgers beïnvloedt.

Het is misschien wat laat voor de nieuwe strategie. Er zijn nog maar twee weken tot de verkiezingen van 20 juni. En het zal nog niet eenvoudig zijn om de mensen naar de stembus te krijgen. Er staan die dag maar liefst drie wedstrijden voor de WK op het programma, waaronder Brazilië-Ivoorkust. En Brazilië is, bij afwezigheid van het Colombiaanse nationale elftal, de favoriet van de meeste Colombiaanse voetballiefhebbers.

8/6/2010


Terug