Column Colombia

Een Held in Colombia

31 mei 2011

Nico Verbeek

Carlos Caicedo is geen bekende Colombiaan. Sterker nog: zijn naam heeft nooit de krantenkoppen weten te halen. Toch verdient hij op zijn minst een standbeeld. Want Carlos Caicedo is een ware held, iemand die een hoge prijs heeft moeten betalen voor zijn eenzame strijd tegen de corruptie.

Een Held in ColombiaCaicedo werd in 1996 rector van de openbare Universidad de Magdalena in Santa Marta, die in die jaren op sterven na dood was. Zoals zoveel publieke instellingen was de universiteit het slachtoffer van corruptie en inefficiëntie. Die zijn het gevolg van de invloed van plaatselijke politici die de alma mater gebruikten als kleine kas en om vriendjes te droppen die een baantje nodig hadden.

In die tijd was deze Uni een ramp: er was een tekort van vele miljarden pesos op de begroting, salarissen aan profesoren werden niet betaald en over een vijfjarige studie deden studenten minstens tien jaar. Geen wonder dat het aantal aanmeldingen een historisch dieptepunt bereikte en de universiteit door het ministerie van Onderwijs werd uitgeroepen tot de minst inefficiënte van het land.

In tien jaar tijd wist Caicedo de universiteit weer levensvatbaar te maken. In 2003 was het gigantische financiële tekort weggewerkt, het aantal studenten gestegen van 1.900 naar 9.000 en het aantal studieprogramma’s van negen naar 27. De Universiteit van Magdalena werd een rolmodel voor universiteiten in het land en kon zich meten met de beste privé-universiteiten. Het geheim achter dit succes? Rector Caicedo bevrijdde het bestuur van de universiteit uit de grijpgrage klauwen van de corrupte politici.

Dat kwam hem duur te staan. In 2006 verklaarde de toenmalige gouverneur van Magdalena, Trino Luna, de oorlog aan de rector. Luna was een politicus die met behulp van paramilitaire groepen aan de macht was gekomen en daarvoor een jaar later de gevangenis indraaide. Maar hij had voldoende tijd gehad om Caicedo ten val te brengen. Hij zette een valse rechtszaak op (zogenaamd vanwege een onregelmatigheid bij een akkoord tussen de Uni en verschillende professoren) met behulp van een bevriende officier van justitie, waarna een rechter, uit Santa Marta natuurlijk, de rector tot acht jaar gevangenis veroordeelde.

Caicedo ging in hoger beroep en moest zijn huis verkopen om de advocaten te kunnen betalen die zijn zaak behartigden. Na bijna vier jaar werd hij door een gerechtshof in Bogotá in hoger beroep vrijgesproken van alle (valse) beschuldigingen.

Maar ondertussen is de Universiteit van Magdalena weer terug bij af, namelijk opnieuw in handen van de politieke klasse van de Caribische Kust. Gouverneur Trino Luna mocht na drie jaar verblijf in een luxe cel van de La Picota-gevangenis al naar huis en slaagde er in die tijd zelfs in zijn politieke positie in de regio, gebaseerd op banden met paramilitairen en corrupte politici, te verstevigen.

Ondertussen woont Caicedo in het huis van zijn moeder en heeft hij geen geld om het schoolgeld van zijn jongste zoon te betalen.

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This