Column Colombia

Een museum voor Pablo

6 maart 2012

Nico Verbeek

De familie van Pablo Escobar probeert nog steeds een slaatje te slaan uit het imago van hun beroemde familielid. Nu bieden ze een excursie door Medellín aan. Plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van de voormalige drugsbaron worden aangedaan. De toer is vooral bedoeld voor buitenlandse toeristen, die Pablo en Medellín nog steeds als een hechte twee-eenheid beschouwen. De toer begint in de wijk Los Olivos. Hier staat de woning waar Pablo Escobar, vluchtend voor zijn achtervolgers, op 2 december 1993 door de Colombiaanse politie werd doodgeschoten. De gids blaast de legende nieuw leven in door de leugen te verkopen dat Pablo, toen hij zag dat hij geen kans meer had, zichzelf een kogel door het hoofd schoot.

Daarna gaat de reis naar begraafplaats Montesacre waar Pablo’s laatste rustplaats is. Hij ligt daar in het gezelschap van zijn ouders, een jongere broer en een lijfwacht. Hier wordt nog maar eens benadrukt dat Pablo consequent was in zijn acties. Want hij had altijd al verkondigd dat hij de voorkeur gaf aan een graf in Colombia boven een gevangeniscel in de Verenigde Staten.

Hoogtepunt van de rondreis is een bezoekje aan Roberto Escobar, de broer van Pablo, die na een bombrief, afkomstig van de vijanden van het Calikartel, zo goed als doof en blind is. Roberto krijgt alle ruimte om de mythe van Pablo nieuw leven in te blazen.
– “Heeft u ergens spijt van?”, vraagt een geïntrigeerde toerist.
– “Ach, natuurlijk” antwoordt Roberto, “maar we maken toch allemaal fouten in het leven?”
– “Als u terugkijkt, wat denkt u dan van alles wat Pablo heeft gedaan?”
– “Pablo was een man van vlees en bloed, hij was niet perfect. Maar hij heeft ook zoveel goede dingen gedaan en dat willen ze nooit vertellen.”
De familie Escobar bazuint al jarenlang rond dat ze geen geld meer hebben en dat ze daarom alles aangrijpen om wat te verdienen. Maar in werkelijkheid doen ze aan geschiedvervalsing door Pablo op een voetstuk te plaatsen en de ware omvang van zijn misdadige erfenis met de mantel der liefde te bedekken.

Ik ken de familie Escobar vrij goed. Voor mijn boek Pablo Escobar. De zoektocht naar de man achter de mythe heb ik broer Roberto geïnterviewd. Ook heb ik zijn zus Luz María gesproken en zijn moeder, toen die nog leefde. Het komt altijd op hetzelfde neer. Pablo heeft slechte dingen gedaan, maar de mensen vergeten zijn goede kant: hij was een filantroop, een man die huizen bouwde voor de armen, voetbalveldjes aanlegde in de achterstandswijken. Ze wilden een museum voor Pablo oprichten en vroegen me of ik hen daarbij wilde helpen. Ik heb toen de boot vriendelijk afgehouden.

De gemeente Medellín is niet blij met het nieuwe initiatief van de familie Escobar. Buitenlandse toeristen krijgen het verhaal van een Pablo te horen, die heel anders is dan de meeste mensen in Medellín zich herinneren. Die denken met pijn terug aan de periode 1989-1993, toen in Medellín nauwelijks nog iemand de straat op durfde uit vrees slachtoffer te worden van een van Pablo’s lukrake bomaanslagen.

Pablo Escobar verheffen tot een kleurrijke en folkloristische figuur, zonder stil te staan bij de enorme schade die hij heeft aangericht, is het ontkennen van een belangrijk deel van de Colombiaanse geschiedenis.

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This