Column Colombia

Een zelfgekozen moord

20 februari 2012

Nico Verbeek

In Colombia overtreft de realiteit dikwijls de fictie. Deze bekende uitspraak van de schrijver Gabriel García Márquez wordt vaak aangehaald als er weer eens een merkwaardig nieuwsfeit is. Eentje die alle fantasie of voorstellingsvermogen overtreft. Vorige week maakte de politie het resultaat bekend van het onderzoek naar een mysterieuze moord.

Een jaar geleden werd het land opgeschrikt door het nieuws dat in Bogotá twee priesters op gruwelijke wijze waren vermoord. Beiden werkten in een parochie in een van de arme wijken van de stad, waar de parochianen woorden te kort kwamen om lof te zingen over de mannen. De afkeer van de moord in Colombia, waar priesters vaak nog op handen worden gedragen, was algemeen en radicaal.

Toch was er iets raars aan de hand met de moord. Al snel bleek dat het geen roofmoord was, want er was niets van waarde meegenomen. Ook was er geen gevecht of verzet aan voorafgegaan: het leek erop dat de twee priesters vlak voor de moord in gebed verzonken waren geweest. Het was weliswaar duidelijk een executie, maar de vraag die de politie te beantwoorden had, was: wat was het motief?

Uit het onderzoek bleek al snel dat Richard Píffano (37) en Rafael Reátiga (36) jarenlang bevriend waren geweest en elkaar sinds hun priesterwijding nooit uit het oog hadden verloren. Een ander opvallend feit was dat de twee er, voor priesters, een wat ongewone levensstijl op na hielden: ze hielden van kroegen, uitgaan, sterke drank. Vooral Rafael Reátiga koos regelmatig voor de zeer mondaine wereld van de gay-bars van Chapinero, in plaats van zich te wijden aan meer spirituele zaken. De twee hielden er een homoseksuele relatie op na, zo durfden enkele parochianen toe te geven.

In 2010 kreeg Reátiga te horen dat hij aids had en zijn gezondheidstoestand ging hard achteruit. Tijdens de mis vroeg hij zijn parochianen voor hem te bidden. Tegen een familielid liet hij zich ontvallen dat hij “het liefst door een kogel zou willen sterven, want dat is een mooie dood”.

De twee geliefden reden in hun auto naar de Cañon del Chicamocha, een prachtige vallei in de oostelijke Andes. Daar wilden ze een einde aan hun leven maken door zich gezamenlijk in de afgrond te storten. Vlak ervoor hadden ze al hun bezittingen overgezet op naam van familieleden. Met hun zelfgekozen dood hoopten ze dat hun geheim niet ontdekt zou worden en dat hun families de grote schande van hun verborgen dubbelleven bespaard zou blijven. Maar de voorgenomen zelfmoord mislukte.

Toen besloten ze via een contactpersoon een sicario, huurmoordenaar, in de arm te nemen, die ze de vreemde opdracht gaven hen zélf om het leven te brengen. Daarvoor betaalden ze vijftien miljoen pesos (ongeveer acht duizend euro).

Op 26 februari 2011 annuleerden Rafael Reátiga en Richard Píffano beiden de heilige mis van die dag, zegden alle verdere verplichtingen af, en brachten samen de dag door. Rond zeven uur ’s avonds pikten ze de sicario op, die op de achterbank van hun auto plaatsnam. Niet veel later werd de auto gevonden, met de twee priesters erin, beiden met een aantal kogels in hun hoofd.

Geen enkele van de beroemde detectives die dagelijks op tv de meest ingewikkelde raadsels ontcijferen, zal deze moord hebben opgelost, eenvoudigweg omdat een dergelijk scenario nooit in hun hoofd op zou komen. Alle lof dus voor de -natuurlijk Colombiaanse!- detective die het wel lukte en die er kennelijk wél rekening mee hield dat soms de realiteit de fictie ovetreft…

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This