Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Einde verhaal

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Einde verhaal

Een paar weken geleden schreef ik over een dubbele moord die heel Colombia in rep en roer bracht. De reden was vooral de jonge leeftijd van de slachtoffers, Margarita en Mateo, en hun sociale achtergrond.  Ik weet niet of het de functie van een ‘blog’ is om onderwerpen in feuilleton-vorm te behandelen, maar ik kan me voorstellen dat lezers nieuwsgierig zijn naar de ontknoping van het verhaal. Want inmiddels is de moordzaak zo goed als opgelost. Een reconstructie.

Het begon allemaal op 4 januari, toen de twee biologiestudenten naar de kust reisden om de flora en fauna van het mangrovelandschap te bestuderen. Voor het vervoer huurden ze een motortaxi, bestuurd door ene Cristian David Bravo. Zijn mobiele telefoon werd afgetapt en het was meteen raak. Niet alleen kwam de politie erachter dat de studenten (per ongeluk) een opslagplaats van zevenhonderd kilo cocaïne hadden ontdekt, maar ook wie er met die handel aan het sjouwen waren.

De eigenaar van de opslagplaats, Salvador Negrete, belde meteen zijn baas: alias Gavilán (Valk). Hij is een van de commandanten van Los Urabeños, een criminele bende die is ontstaan na de (mislukte) demobilisatie van de paramilitairen in 2005-2006. Negrete vertelde hem dat twee jonge types in de buurt rondhingen en dat ze wisten waar de drugs werd verstopt.

Gavilán op zijn buurt belde weer met Victor Hinestroza, alias El Blanquito (het Witje) en gaf hem de opdracht ‘de zaak te regelen’. Hinestroza nam contact op met de man van de motortaxi, die hem vertelde waar Mateo en Margarita zich op dat moment ophielden. Daarna gaf Hinestroza opdracht tot de moord.  De politie kon rekenen op medewerking van de inwoners van het gebied en informanten uit de bende zelf, die waardevolle informatie zouden hebben gegeven. (Dit is het voordeel als je een beloning uitlooft van omgerekend zo’n 200.000 euro!)
Tot op heden zijn er vier van elf verdachten van de misdaad opgepakt, namelijk de motorbestuurder, El Blanquito, Salvador Negrete en Rafale Grandeth, militair commandant van Los Urabeños. Een mooi succes voor de politie, maar een zeer schrale troost voor de nabestaanden.

1/3/2011


Terug