Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Falcao en Van Gaal, deel 2

Auteur : Nico Verbeek

Falcao en Van Gaal, deel 2

Colombia won van Bahrein een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met 6-0, maar het nieuws was toch weer Van Gaal. Want Falcao maakte twee goals en bereidde er eentje voor en dus was het nieuws vooral een lange neus naar de Manchester-trainer die hem (opzettelijk?) laat verpieteren. Ja, er wordt zelfs kwade opzet vermoed.

Het zit iedereen bijzonder hoog. Van Gaal mag onze Falcao niet. Hij heeft iets tegen hem. En hij probeerde hem zelfs te vernederen door hem in het tweede van Manchester mee te laten spelen. Er werd zelfs gesuggereerd dat Van Gaal iets tegen latino’s had. Kortom, het zou zelfs een raciale kwestie zijn, met een neokoloniale achtergrond.

Wat mij betreft allemaal wat overdreven – maar ja, het is voetbal en dan laaien de emoties vaak hoog op. De uitschakeling van Colombia door Brazilië, alweer bijna een jaar geleden, wordt nog steeds besproken en verafschuwd. Vooral het moment dat een goal van Colombia onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd: de slagzin ‘het was wél een goal van Yepes’ was lange tijd een gevleugeld uitdrukking en niet dagenlang, maar maandenlang trending topic op sociale netwerken.

De sociale netwerken stonden deze week vol van memes (karikaturale foto’s op internet), waarop wordt afgerekend met Van Gaal. Dan worden de minst aantrekkelijke van zo iemand gekozen en voorzien van slogans in de trant van ‘zie je nou wel, had je Falcao maar moeten opstellen’.

Nu lees ik dat Louis van Gaal de Anton Geesink Award in ontvangst mocht nemen. Ik denk dat hij het zeker heeft verdiend. “De paden die Anton Geesink heeft gelopen zijn niet altijd geëffend geweest, net als de mijne. Dat schept een band”, zei Van Gaal zelf met een prachtig gevoel van understatement.

Maar het mooiste vond ik nog wel de reden die in het jury-rapport werd genoemd. Hij werd onder meer gekozen voor  zijn ‘weldoordachte en gedurfde beslissingen’ als bondscoach van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal vorig jaar in Brazilië.

Ik zal het hier maar niemand vertellen, dat van die trofee voor Van Gaal. En het zeker niet hebben over die ‘weldoordachte beslissingen als coach’.

Lees ook de eerdere column over Van Gaal.


Terug