Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Forrest Gump in quarantaine

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Forrest Gump in quarantaine

En opnieuw werd de lockdown verlengd, dit keer tot 1 augustus, maar het einde is nog lang niet in zicht. Want nu pas begint het aantal besmettingen echt op te lopen en de piek is nog lang niet bereikt. Die wordt pas ergens in augustus verwacht. Vooral in Bogotá en aan de Atlantische Kust is de situatie kritiek en daar wordt de capaciteit van de ziekenhuizen de komende weken op de proef gesteld.

En dan te bedenken dat we al sinds maart in quarantaine zitten en het gevoel van corona-moeheid wordt dan ook steeds groter. Binnen blijven wordt een steeds grotere beproeving, in ieder geval voor de relatief gelukkigen die niet dagelijks de straat op hoeven om voor hun dagelijks brood te zorgen. Films en series op Netflix bieden een oplossing en het aantal abonnementen voor deze streamingsdienst blijft alleen maar stijgen.

De Colombiaanse televisiezenders Caracol en RCN, die een reputatie op te houden hebben als het gaat om het produceren van succesvolle tv-series, maken door de omstandigheden zelf even geen programma’s meer en dus moeten we het de laatste maanden vooral doen met herhalingen van oude series die eerder al eens succes hadden.

De afgelopen weken werd op de Colombiaanse televisie El General Naranjo uitgezonden, een door Fox Telecolombia geproduceerde serie over het leven van generaal Oscar Naranjo, voormalig commandant van de Colombiaanse politie en in 2010 door collega-korpsen uit het buitenland nog uitgeroepen tot ‘de beste politieagent van de wereld’.

Onzin in de serie

De bedoeling van de producenten was om nu eindelijk eens het verhaal te vertellen van de ‘goeien’ en niet van de criminelen, zoals de laatste jaren de gewoonte was. Maar helaas, ondanks de goede bedoelingen is de serie een slechte soap geworden, met een pijnlijke rol voor de gelauwerde generaal.

Het grootste probleem is dat de generaal Naranjo uit de serie absoluut niet lijkt op de Oscar Naranjo uit het werkelijke leven. Je zou haast denken dat er iemand opzettelijk aan het werk is gegaan om een parodie te maken of een soort nieuwe versie van Forrest Gump, waarbij de generaal op wonderbaarlijke wijze aanwezig is bij alle belangrijke acties van de politie in de afgelopen dertig jaar: de jacht op Pablo Escobar, de dood van collegadrugsbaas Gonzalo Rodríguez Gacha en de arrestatie van de narcobroers Rodríguez Orejuela. Alle veldslagen tegen de georganiseerde misdaad worden zogenaamd uitgevochten door generaal Naranjo en de rest van officieren en agenten zijn niet meer dan bijfiguren.

Generaal Naranjo kan ondertussen niet meer de straat op, omdat hij zich na elke aflevering moet verantwoorden voor de onzin die in de serie over hem en over het politiekorps in het algemeen wordt vertoond. Collega’s verwijten hem de credits voor een hoop successen persoonlijk op te eisen en daarmee de acties en het werk van andere officieren en agenten, bewust of onbewust, in de schaduw te stellen.

Kruising tussen Superman en Rambo

Het begon allemaal met een boek. De generaal ging in op het aanbod van journalist Julio Sánchez Cristo om onderwerp te zijn voor een biografie, gebaseerd op een reeks interviews en dus ook op waargebeurde feiten, want de generaal is er niet de man naar om over dergelijke zaken te liegen of op te scheppen.

De problemen beginnen als Cristo het aanbod van Fox accepteert om een televisieserie te maken op basis van boek, waarin de naam van de generaal gewoon wordt gehandhaafd, terwijl alle andere hoofdrolspelers andere namen krijgen. En dat laatste is maar al te goed te begrijpen, want de makers van de serie hebben alle mogelijke vrijheden genomen. Het verhaal in de serie is los gebaseerd op de historische feiten, maar vrijwel alles eromheen is verzonnen en alle mogelijke gebeurtenissen zijn erbij gehaald om de serie maar ‘spannend’ te maken.

Naranjo wordt in de serie neergezet als een kruising tussen Superman en Rambo, een man die de problemen oplost met zijn revolver, terwijl de echte generaal Naranjo juist de tegenpool is van de schietgrage held. Een oud-collega van Naranjo kraakte in een interview de serie met de volgende dodelijke woorden: “Oscar was een goeie vent, maar in z’n hele puta-leven heeft hij, zover ik weet, nog nooit op iemand geschoten.”

De serie heeft de generaal alleen maar ellende gebracht. Na elke aflevering moest hij weer uitleggen dat hij niet zei wat hij in de serie had gezegd, dat het echt niet klopte wat de acteurs in de serie allemaal uitspookten en dat hij echt niet in zijn eentje al die criminelen klein had gekregen. Misschien had hij er goed aan gedaan toch even het script in te zien, vóór zijn toestemming te geven, dat had hem heel wat ellende bespaard...


Terug