Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Geen huwelijk voor deze voetballer

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Geen huwelijk voor deze voetballer

Je ziet het wel vaker. Een voetballer maakt een goal, vist meteen de bal uit het net, doet die onder z’n shirt en loopt ermee naar de camera. De boodschap is: deze goal draag ik op aan de baby die onderweg is. Tegenwoordig is het ook erg populair om, na het maken van een goal, met twee handen een hartje te vormen, waarmee de doelpuntenmaker een boodschap naar zijn geliefde wil sturen: dit doelpunt draag ik op aan jou.

De voetballer Martín Arzuaga van Alianza Petrolera, een club uit de hoogste divisie van het Colombiaanse voetbal, had ook een aardig idee. Na het maken van z’n goal pakte hij een zakdoek uit zijn broek waarop stond geschreven, in rode letters, en met hartjes nog wel: ‘Katya, wil je met me trouwen?’ en liep ermee naar de zijlijn. De camera filmde het moment en het ongebruikelijke huwelijksaanzoek ging het hele land over.

En kwam ook aan bij degene voor wie het bestemd was. Zijn vriendin Katya. De hoofdrolspeelster van deze liefdesgeschiedenis keek naar de voetbalwedstrijd in het huis van een vriendin. In de krant liet ze optekenen: ‘Toen ik de boodschap zag, raakte ik in een shock, het was een grote verrassing, want je wilt toch altijd dat je verloofde je officieel ten huwelijk vraagt, en mooier nog, op deze ongebruikelijke manier. Meteen na de wedstrijd belde ze hem op en bedankte hem voor het mooie moment. Ze zei dat ze het een ontroerend gebaar had gevonden en dat haar antwoord een volmondig ‘ja’ was. In december zou de bruiloft zijn, zo werd afgesproken.

Dat leek het begin van een mooi sprookje.

Maar toen verscheen een video op internet waarin een protestantse predikant te zien is die, tegenover de gemeente van gelovigen, de toekomstige bruid waarschuwt niet met de voetballer te trouwen. Hij kijkt Katya aan en zegt dan: “Waar is die vent die met jou gaat trouwen nu? In Barrancabermeja aan het werk? Ik geloof er niks van. God weet dat hij jou slecht heeft behandeld en zijn toorn zal over hem komen. Als je je huwelijk nog kunt terugdraaien, doe het dan! Maak die fout niet, meisje lief, stop het! Stop het!”

Katya leek onder de indruk van de stichtende woorden en het enthousiaste ja-woord van een paar dagen ervoor veranderde in een weifelend ‘misschien later’. En daar was Martín Arzuaga, de man die het openbare blauwtje liep, weer niet blij mee. Hij legde de schuld bij de dominee en verklaarde dat hij in het verleden weliswaar niet altijd even oppassend was geweest, maar dat hij altijd goede bedoelingen had gehad, dat hij echt van Katya hield en “dat is het enige dat zou moeten tellen”. Hij kondigde ook meteen aan dat hij gerechtelijke stappen zou ondernemen en een kort geding ging aanspannen tegen de dominee, omdat die hem de mogelijkheid ontneemt een gezin te vormen.

Want Arzuaga en Katya kennen elkaar al 13 jaar, hebben twee kinderen, en woonden de meeste tijd samen. Het laatste jaar waren ze echter van huis en haard gescheiden. Arzuaga, die in de wereld van het voetbal bekend staat om zijn gebrek aan discipline en slecht gedrag, bekende ook “dat hij de loop der jaren veel fouten heeft gemaakt”.

En die wilde hij even recht zetten, met één groots gebaar, voor het oog van de camera…


Terug