Column Colombia

Het dorp van Gabo

1 september 2014

Nico Verbeek

De journalist van de krant was in Aracataca, het geboortedorp van Gabriel García Márquez (Gabo) en deed daarvan verslag. Gabo overleed nog niet zo lang geleden en maakte het dorpje tot wees. Voor de goede orde, Aracataca ligt in het noorden van Colombia, het bananengebied, dicht bij de Atlantische kust. Land van stranden en palmen, van kolenindustrie en van een politieke klasse die zo corrupt is dat een ‘politicus uit de kust’ niet anders kan worden opgevat als een veelbetekenende metafoor voor alles wat mis is met dit metier.

Volgend jaar viert het dorp zijn honderdjarig bestaan. Het meest gehoorde commentaar in de straten is dat Gabo allerminst heeft overdreven. Er is zelfs méér dan een eeuw eenzaamheid, van niet ingeloste beloftes en dat kan alleen maar erger worden nu de Nobelprijswinnaar er niet meer is om druk uit te oefenen op de regenten. Toen hij in Honderd Jaar Eenzaamheid schreef dat zijn dorpsgenoten in vervlogen dagen het ijs leerden kennen, kon hij niet vermoeden dat ze dat tegenwoordig al lang niet meer hebben, laat staan drinkbaar water. Wat er in Aracataca uit de kraan komt is van een chocolade bruine kleur.

In het restaurant waar ik lunch, laat ik even de kraan lopen, in de verwachting dat de kleur van het water wel zal veranderen. De ober zier het met lede ogen aan en zegt dan: “Heeft geen zin, in Aracataca heeft het water nu eenmaal deze kleur.” Er zit dus niets anders op dan eraan te wennen. Als je ergens in het dorp helder water tegenkomt, dan is dat omdat die mensen het water voor eigen rekening schoonmaken door het in een bak te laten staan en te wachten totdat het zand naar de bodem zinkt. Maar dat water is niet drinkbaar. Water om te drinken moet je kopen.

Weinig mensen hier geloven nog in de aankondigingen die de regeringen in Bogotá jaar na jaar doen. Niet minder dan 61 procent van de bevolking kan niet in haar basisbehoeften voorzien. De dag dat ik de burgemeester van Aracataca interviewde, had hij een noodgeval aan de hand: een massale voedselvergiftiging van scholieren. Ze hadden rijst met kip gegeten en zo’n 200 kinderen kwamen in het lokale ziekenhuis terecht, dat echter niet over voldoende middelen beschikte om de patiënten te behandelen. Dit als gevolg van het wanbeleid van achtereenvolgende directeuren, die altijd vanwege hun politieke kleur worden benoemd, met als resultaat torenhoge schulden, corruptie en personeel dat al tijden op salaris wacht.

Later werd bekend dat ze het eten een dag lang in de keuken had gestaan, zonder verkoeling, op ‘kamertemperatuur’ in het tropische Aracataca. Probleem was dat het bedrijf dat de maaltijden verzorgde geen koelkast had.

Gabo wordt vaak bekritiseerd omdat hij niet genoeg voor zijn dorp zou hebben gedaan. Hij heeft het dorp alleen roem bezorgd, zeggen velen, maar méér niet. Hij is er niet eens in geslaagd om voor een fatsoenlijke waterleiding te zorgen. Toen de president het nieuwe waterleidingsysteem zou komen inhuldigen, nog maar pas geleden, kwamen de bewoners van Aracataca in opstand, want die waterleiding was nog niet half af. De president moest zijn reis opschorten.

“Vaak komt het water zo smerig uit de kraan dat je je er zelfs niet mee kan wassen. Van alles wat de regering belooft, komt niets terecht. Als de president of een minister hier komt, dan krijgt hij een glas helder water voorgeschoteld. Waarom gaat hij niet naar het huis van een dorpsbewoner om met eigen ogen te zien wat voor water we drinken?” zegt een inwoonster van Aracataca die anoniem wil blijven. Hoewel er officieel geen gewapende groepering meer actief is in de regio, hebben de bloedige jaren van het paramilitarisme hun sporen achtergelaten en mensen zijn nog steeds bang om kritiek te geven.

De dood van Gabo heeft geleid tot een toename van toeristen, maar die blijven niet langer dan een paar uur in Aracataca. Ze lopen langs de belangrijkste trekpleisters en gaan dan weer snel terug naar Santa Marta. Niemand investeert in een hotel, zolang er geen drinkbaar water is.

Een dorpeling zegt treurig: “De geschiedenis van Aracataca is in tweeën verdeeld: voor de dood van Gabo en erna. We hadden hoop dat het dorp meer voortuitgang zou boeken toen hij nog leefde. Als we geen gebruik maken van dit moment, dan zal binnenkort Aracataca haar belang helemaal verliezen. Dan resten ons nog een paar data, zoals de viering van het honderd jarige bestaan van het dorp of de honderdste geboortedag van Gabo, maar zonder Gabo zelf zal dat niet hetzelfde zijn.”

Gerelateerde berichten

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Moeders van de Candelaria: 25 jaar op zoek naar de waarheid

Op 16 maart vierde Madres de La Candelaria haar 25-jarig bestaan met een bijeenkomst in Museo Casa de Memoria in Medellín. De viering heette ‘Altijd woensdag om twaalf uur’, als eerbetoon aan hun wekelijkse protest in het atrium van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in Medellín. Aanwezig waren leden van de organisatie en flink wat van de mensen die hen gedurende deze tijd hebben gesteund.

Lees meer
De jungle in de Colombiaanse literatuur

De jungle in de Colombiaanse literatuur

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat José Eustasio Rivera (1888 – 1928) La vorágine publiceerde, een roman waarin de Colombiaanse jungle de hoofdrol speelt en die tegenwoordig tot de canon van de Colombiaanse literatuur behoort. En dus ook verplichte lectuur op de middelbare scholen in Colombia en dat heeft het imago van de roman niet veel goed gedaan. La vorágine (vrij vertaald: De maalstroom) staat voor moeilijk, weinig toegankelijk proza, in ieder geval lectuur die een scholier niet voor z’n plezier leest.

Lees meer
Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco, de Zwarte Weduwe

Griselda Blanco (1943-2012) was een van de meest gewelddadige drugshandelaren in de Colombiaanse maffiageschiedenis. Ze had de naam een gewetenloze moordenaar te zijn en verschillende vendetta’s te hebben veroorzaakt, zowel in Colombia als in het Miami rond 1980, de jaren van Miami Vice. Ze werd omschreven als zeer bezitterig en extreem jaloers, op het randje van het abnormale. Ook zou ze honderden doden op haar geweten hebben, onder wie haar drie echtgenoten, vandaar haar bijnaam Zwarte Weduwe.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This