Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Het zijn de belastingen, domkop!

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Het zijn de belastingen, domkop!

Gisteren zaten de rivalen Santos en Mockus voor de eerste keer in de tweede ronde weer naast elkaar voor een debat. Het ging over economie. Dat is uiteraard het terrein van Juan Manuel Santos, voormalig minister van buitenlandse handel en ook minister van financiën in eerdere regeringen. Economie is niet het sterkste punt van Mockus, maar hij heeft een team van experts achter zich dat er wél verstand van heeft.

Mockus zegt ronduit dat de belastingen omhoog moeten, anders kunnen de staatsuitgaven in de nabije toekomst niet worden gedekt. Volgens Santos is dat helemaal niet nodig: een boodschap die goed viel bij de burgers in het land, want ja, wie wil er nou meer belasting betalen? Mockus vond het goedkope verkiezingsretoriek en daarom had hij verschillende keren zijn rivaal uitgedaagd om zijn uitspraak ‘in marmer’ te graveren. Want iedereen weet: ook Santos zal niet kunnen ontkomen aan belastingverhogingen als hij eenmaal aan de macht is.
Maar gisteren herhaalde hij zijn belofte: “Ik durf mijn handtekening te zetten in steen of in marmer, wa

r dan ook, onder mijn belofte dat ik de belastingen tijdens mijn regering NIET zal verhogen.” Mockus zat naast hem en terwijl de zaal luid applaudiseerde, stak hij semi-spottend zijn duim omhoog. Daarna haalde hij een aardige anekdote aan, uit de tijd dat hij burgemeester van Bogotá was. Niet alleen had hij de financiën van de hoofdstad tijdens zijn ambtstermijn op orde gebracht, ook waren de burgers altijd bereid geweest op tijd hun belastingen te betalen. Sterker nog, maar liefst 63.000 rijke families betaalden VRIJWILLIG tien procent extra! Voor zover ik weet het enige geval in de wereld waar burgers méér belasting betalen dan ze gevraagd wordt.

Gisteren werd ook de eerste opiniepeiling bekend. Santos gaat, heel voorspelbaar, aan kop, met maar liefs 61 procent van de stemmen tegen 29 procent voor Mockus. Het opvallende is dat het nieuws over de eerste poll in de tweede ronde nauwelijks terug te vinden is in de kranten. De media hebben kennelijk hun les geleerd. Opiniepeilingen horen niet hét nieuws te zijn en bovendien, wie wil het risico lopen opnieuw voor schut te staan als de cijfers opnieuw niet blijken te kloppen?

Vanaf morgen trek ik me een paar dagen terug van het strijdgewoel. Het is hier een lang weekend, wat betekent dat de maandag een feestdag is en bij het weekend wordt getrokken. Colombia is een katholiek land, kent vele heiligen en katholieke feestdagen, dus er zijn nogal wat van die puentes, letterlijk ‘bruggen’, of lange weekenden. Ik ga natuurlijk naar mijn finca. Om te genieten van de natuur en om de schade op te nemen van de onweersbui van afgelopen zondag. Want Colombia zit, nog minstens een maand lang, in de regentijd.

4/6/2010


Terug