Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

James en Nestor

Auteur : Nico Verbeek

James en Nestor

Het afgelopen WK was voor de Colombiaanse selectie een groot succes. De man die het meest in de belangstelling stond, was ongetwijfeld James Rodríguez, de topscorer van het toernooi met zes goals en genoemd als nieuwe speler van Real Madrid. Natuurlijk willen duizenden jongetjes als ze later groot zijn in James zijn voetsporen treden en ook een beroemde profvoetballer worden. Veel ouders hebben alvast een eerste aanzet gegeven en schreven hun baby in als ‘James’. Aan de naam zal het niet liggen, moeten die gedacht hebben.  

Tijdens het WK werd de naam James David, de volledige naam van de voetballer, maar liefst 70 keer geregistreerd bij de burgerlijke stand. Hij was overigens niet de enige die zich mocht verheugen in de belangstelling van kersverse ouders. Daarom gaan er nu jongetjes door het leven met namen als ‘Juan Guillermo Cuadrado’ (compleet), ‘Jackson’, naar de aanvaller van Porto, Jackson Martínez en ‘Teófilo’, naar de spits van River Plate, Teófilo Gutiérrez. Ook zijn er al baby’s geregistreerd met de naam José Nestor, als eerbetoon aan de Argentijnse coach van het Colombiaanse elftal, José Nestor Pekerman. Weer andere ouders dachten: twee halen, één betalen, en noemden hun baby ‘James Farid’, naar James Rodríguez én de doelman van de selectie, Farid Mondragón. Ook de naam ‘James Neymar’ is al gesignaleerd.

In Colombia en ook in andere Zuid-Amerikaanse landen bestaat een lange traditie om kinderen namen te geven van beroemdheden. Daarom zijn er veel Jefersons, Washingtons en Michael Jacksons (compleet). Omdat er officieel geen regels zijn voor het kiezen van een naam, zijn er ook talloze ouders die belachelijke namen uitkiezen en hun kind met een levenslang trauma opzadelen. In Buenaventura, een stad aan de Colombiaanse Pacifische kust, hadden veel moeders de gewoonte om hun kinderen te dopen met de naam ‘Usnavy’, omdat ze die naam hadden gezien op de schepen van de Amerikaanse vloot, US Navy, die in de haven lagen. Ook kom je in Colombia namen tegen als: ‘Beckenbawer’, ‘Walt Disnei de Jesús’, ‘Jan Clon van Dame’, ‘Goodfriend’ en ‘Batman’.

Een ander gevolg van het succesvolle WK van de Colombiaanse selectie was dat het in de media en in de publieke opinie gemeengoed werd om de Colombiaanse voetballers als toonbeeld voor te stellen van ‘de goede Colombianen’. Want zij hadden toch maar mooi met eendracht, samenwerking en opoffering voor elkaar, het land in positieve zin op de internationale landkaart gezet! Daar konden ‘onze’ politici nog wel een puntje aan zuigen, zo werd er ook al snel aan toegevoegd. Begrijpelijk, want precies aan het begin van het WK hadden de presidentsverkiezingen plaatsgevonden, waarin de Colombiaanse politiek zich (weer) van haar slechte kant had laten zien. Het was een walgelijke campagne tussen Uribisten en Santisten, waarin over en weer alleen werd gescholden en nagetrapt en geprobeerd met smerige trucs en valse beschuldigingen de tegenstander onderuit te halen.

En precies vandaag, 20 juli en nationale Onafhankelijkheidsdag, wordt door de herkozen president Juan Manuel Santos het nieuwe parlement geïnstalleerd. Ook de omstreden ex-president Álvaro Uribe en zijn rechterhand José Obdulio Gaviria, neef van wijlen Pablo Escobar, maken hun intrede als senator. Op veel fair play hoef je dus niet te rekenen, de komende vier jaar.

Foto: James Rodríguez (links) en Nestor Pekerman (rechts)

 


Terug