Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kasaguadua, het huis van bamboe

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Kasaguadua,  het huis van bamboe

Op nog geen drie kilometer afstand van Salento (Quindio, Colombia) is het mogelijk om een paar nachten midden in het oerwoud te overnachten, zonder een tent te hoeven opslaan of je te onderwerpen aan andere ongemakken. Ik bezocht Salento met mijn Nederlandse familie tijdens een trip door de Eje Cafetero, een van de mooiste gebieden van Colombia en sterk in opkomst als toeristische trekpleister. Ecolodge Kasaguadua is een exotische verblijfplaats in het hart van een natuurreservaat  met dezelfde naam. Het ligt in het middelgebergte van de Cordillera Central van de Andes in een prachtig, afwisselend landschap.

Salento ziet eruit als een typisch dorps stadje uit de koffieregio, met rechte straten en bont gekleurde huizen en is vooral bekend vanwege de nabij gelegen Cocora-vallei. Daar groeien de enorme palmas de cera (waspalmen, foto), de nationale boom van Colombia. In de buurt kun je ook koffie-fincas bezoeken, waar je het hele proces van de koffieteelt kunt meemaken. De rondleidingen worden gegeven in het Engels, geen overbodige luxe, want de meeste bezoekers zijn buitenlanders. Op finca ‘Las Acacias’ dronk ik de lekkerste koffie die ik ooit heb mogen proeven. De finca is erg klein, nog geen twee hectare zijn ingezaaid met koffie, maar de koffie wordt niet als cafe verde (ruwe boon) met de grote hoop mee naar de internationale koffiemarkt gestuurd. Het wordt lokaal gebrand en als lokaal merk verkocht op de finca zelf. De combinatie van toerisme en een kleine productie van eigen koffie (met een grote toegevoegde waarde) is dus de manier om te overleven voor deze koffieboer, die zich daarom niet druk hoeft te maken om de fluctuaties van de koffieprijs op de ondoorzichtige internationale koffiebeurs in New York.

Het hoogtepunt van Salento is met stip het natuurreservaat Kasaguadua. Er zijn maar liefst vijf natuurlijke waterbronnen en het heeft een grote verscheidenheid van mini-ecosystemen op niet meer dan twaalf hectare nevelwoud ofwel bosque nublado, zoals dit type bos hier heet. De doelstelling van Kasaguadua is het behoud van de beek die door het reservaat stroomt en van het ecosysteem. Hutten bouwen voor bezoekers in een natuurreservaat lijkt een tegenstrijdige actie te zijn, maar volgens eigenaar en oprichter Carlos Diazgranados is er een degelijk onderzoek aan vooraf gegaan om de impact op de natuur te kunnen inschatten. De uitkomst was dat de installaties, in het midden van het bos, slechts zeven gasten tegelijk konden hebben zonder schade aan te richten aan de omgeving. Dat was precies de omvang van ons gezelschap en daarom konden we drie dagen lang genieten van deze kleine nederzetting in comfortabele hutten, tussen de exotische bomen, bloemen en vegetatie, onze tijdelijke achtertuin.

Om in de ‘ecolodge’ te komen, moet je eerst een wandeling van vijftien minuten maken vanaf de openbare weg die van Salento naar het gehucht Palestina gaat. Huisbaas Carlos komt je niet ophalen (de sleutel hangt achter de poort), de weg naar het hart van Kasaguadua moet je zelf vinden. Hij geeft je wel een rondleiding van twee uur door het reservaat en legt uit wat hem bewogen heeft om zo’n tien jaar terug te beginnen met dit project. Ook vertelt hij gepassioneerd over Kasaguadua, haar geschiedenis en hoe alles in elkaar zit. Behalve deze tocht zijn er nog er nog drie trails van vier kilometer om van de verschillende gebieden van Kasaguadua te genieten, zoals de rivier, de beek, de oude overblijfselen van een koffieplantage en het guadua-bos.

De lodge is mooi en vakkundig gemaakt. Het belangrijkste materiaal is de duurzaam geoogste guadua, de bamboevariant van de regio. Duurzaam kappen betekent tussen twee en vijf uur in de nacht opstaan om de rijpe guadua te kappen, op het moment dat het water uit de holte van de plant is verdwenen. De lodge gebruikt een eigen waterfiltratiesysteem. Ook het afval van de toiletten wordt ter plekke verwerkt en omgezet in methaangas, dat helpt de keuken te stoken. Voor de bouw van de hutten wordt, behalve van guadua, ook gebruik gemaakt van een materiaal dat is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en zakken. Ook verschillende hangbruggen in het reservaat zijn hiervan gemaakt. Chemische producten zijn verboden, er wordt een speciale zeep ter beschikking besteld die niet schadelijk is voor de natuur.

De geschiedenis van Kasaguadua is fascinerend. Salento werd vijf eeuwen geleden, net als de rest van Zuid-Amerika, verwoest door de Spaanse conquistadores, die op zoek gingen naar goud en vruchtbare grond voor landbouw. Salento was toen bedekt met een dicht nevelwoud dat door de Spanjaarden zo snel mogelijk werd gekapt, omdat de bomen hen in de weg zaten. Nadat het bos was gekapt, lieten ze de koeien, meegebracht uit Spanje, op de braakgrond lopen en die verspreidden, via hun mest, het graszaad, ook afkomstig uit Europa. Alles veranderde zo in een grote groene vlakte van grasland. De palma de cera mocht blijven staan, want die boom konden ze niet gebruiken als kaphout en had daarom geen waarde.

Nu probeert Carlos, deze nieuwe conquistador van Kasaguadua, de grond weer terug te geven aan de oorspronkelijke vegetatie. Het stikt in het bos van de palmbomen en andere inheemse soorten en er bestaan tientallen kleine ecosystemen die allemaal in perfecte harmonie functioneren, precies zoals het vijf eeuwen geleden ook was.

Geplaatst op 16 januari 2019

 

 


Terug