Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Stille nacht, heilige nacht?

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Stille nacht, heilige nacht?

Kerstmis in Colombia roept voor de mensen hier in principe dezelfde associaties op als in Nederland: kerstbomen, kerststalletjes en vrede op aarde. Kerstmis valt echter ook in de ‘grote vakantie’, een periode waarin de scholen gesloten zijn en mensen (met voldoende geld) naar de kust vertrekken voor een lange zee- en strandvakantie. Er is wekenlang volop feest, op straat is overal muziek te horen en er wordt flink gestapt in cafés en bars.

Ik probeer het gefeest en de herrie van Medellín te ontvluchten op mijn finca, gelegen op het mooie platteland van Antioquia. Buren zijn er wél, maar toch minstens op een halve kilometer afstand. Maar ook op het platteland van Antioquia is het kerstmis, en dus feest en daarbij is muziek – herrie in mijn ogen – een belangrijk ingrediënt. Iedere plattelander, hoe arm dan ook, beschikt wel over een grote geluidsinstallatie en kerstmis is uiteraard een goed moment om die op volle kracht aan te zetten.

Al vaker heb ik geprobeerd luidruchtige buren hier in Colombia tot rede te brengen en gesmeekt hun ‘muziek’ een paar decibellen lager te zetten. Het antwoord dat ik dan krijg, heeft altijd dezelfde strekking: ik ben in míjn huis en in míjn huis, doe ik waar ik zin in heb. Mijn vertwijfelde reactie, dat ook ík op míjn finca ben en dus recht heb op mijn welzijn daar, maakt meestal geen indruk. Het ergste is nog wel dat het vaak reggaeton muziek betreft, bij verre de meest walgelijke muziek die er ooit verzonnen is.

Ik heb vaak geprobeerd de logica te begrijpen achter de noodzaak om herrie te maken en een stereo-apparaat véél te hard aan te zetten. Een van de redenen kan ik wel aanvoelen: wij mogen dan wel arm zijn, maar we zijn toch in staat om een muziekapparaat te kopen en daarmee kunnen wij lekker doen wat we willen. Een soort sociale revanche dus eigenlijk.

Kortom, het idee van een ‘stille nacht, heilige nacht’ is hier in Colombia rond kerstmis ver te zoeken. Religie in Colombia is sowieso vooral fetisjisme, zonder enige morele of ethische diepgang, en dat geldt ten tijde van het kerstfeest dubbel en dwars. Maar hopen dat deze vrolijke feestdagen weer snel voorbij zullen zijn.

27/12/2010


Terug