Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Victor

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Ik hoorde het pas een week erna, toen we net terug waren van onze vakantie in Santa Fe de Antioquia, een warm oord nog geen anderhalf uur van Medellín. Victor, de man die mijn oude Lada-jeep al jarenlang technische bijstand verleende, was de laatste dag van het oude jaar bij een roofoverval om het leven gekomen.
Ik kan het me bijna niet voorstellen. Nog geen twee weken geleden was ik bij hem in zijn werkplaats. Hij vertelde over zijn typische ouderdomsongemakken (blaas of prostaat, daar waren de doktoren niet over uit), terwijl hij de waterpomp van de Lada verving. Ik zag hem nooit als de typische automonteur. Een kleine man, met een bril, erg vriendelijk en beschaafd, die niet echt leek te passen in het toch wat ‘ruwe’ milieu van monteurs en autohandelaars.

Een klant had hem gevraagd hem op te pikken op het vliegveld van Rio Negro in de luxe en dure 4x4 pick-uptruck die hij eerder ter reparatie bij Victor in de werkplaats had achtergelaten. Het was al laat in de avond toen Victor, samen met de klant en nog een twee anderen, terugreed over de autoweg van Rio Negro naar Medellín. Een taxi stopte abrupt vóór hen en er stapten een paar gewapende mannen uit. De inzittenden werden gedwongen uit te stappen en op de grond te gaan liggen. Victor gehoorzaamde niet en wilde vluchten. Een van de overvallers vuurde drie kogels af, waarvan één dodelijk was. De andere inzittenden wisten de overval te overleven.

Hoewel de auto werd gestolen, vond de politie hem al snel en arresteerden ze een van de vermoedelijke daders. Dat is niet meer dan een schrale troost. In Colombia bestaat noch rechtspraak, noch rechtvaardigheid en ongetwijfeld zal de arrestant al snel op vrije voeten komen, wanneer zijn sluwe advocaat een of andere legale futiliteit heeft ontdekt. Daar zijn advocaten in Colombia sterk in. Ze zijn kampioenen in het blokkeren van welke fatsoenlijke rechtsgang dan ook.

Waarom Victor? Waarom gaan altijd de ‘goeien’ dood? Of lijkt dat maar zo? De onrechtvaardigheid van het lot, net wat u zegt. Natuurlijk hoop je, tegen beter weten in misschien, dat de dader toch nog zijn verdiende loon zal krijgen. Dat laatste is een illusie. Je moet gewoon maar hopen dat je nooit met Colombiaanse criminelen in aanraking komt, want die schieten met scherp. Het lukt me maar niet om Victor uit mijn gedachten te krijgen. Ik kende zijn vrouw en kinderen niet. Ik heb daarom niet eens iemand om te condoleren.

10/1/2011


Terug