Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Wiet of Niet?

Auteur : Nico Verbeek

Wiet of Niet?

In 1970 kwam de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon op het onzalige idee van een ‘oorlog tegen de drugs’. Nu is het veertig jaar later en gaat deze oorlog nog steeds gewoon door. Er is intussen rondom illegale drugs een crimineel netwerk ontstaan dat op bepaalde momenten het voortbestaan van verschillende Latijns-Amerikaanse naties in gevaar heeft gebracht.

Ondanks het opzichtig falen van dit rampzalige drugsbeleid, volgden de landen in de regio noodgedwongen het Noord-Amerikaanse voorbeeld. Als gevolg daarvan was Colombia aan het einde van de jaren tachtig hard op weg een ‘mislukte staat’ te worden.  Nu wordt die vervelende term weer gebruikt voor Mexico, dat al een paar jaar lang volledig in de greep is van het drugsgeweld.

Iedereen die serieus nadenkt of onderzoek verricht naar dit fenomeen, weet dat de oplossing van het drugsprobleem te vinden is in de legalisering -  of in ieder geval een of andere vorm van ‘decriminalisering’ -  van de illegale drugs. Ex-presidenten als Ernesto Zedilla (Mexico), Cesar Gaviria (Colombia) en Fernando Cardosa (Brazilië), zien inmiddels in dat het voortzetten van het huidige beleid hopeloos is. Ook de voormalige Mexicaanse president Fox sprak zich kort geleden uit voor legalisering van drugs.

Jammer dat die heren niet tot dat inzicht kwamen toen ze nog aan de macht waren. Het tragische is dat ook de huidige Colombiaanse president Juan Manuel Santos, en zelfs president Barack Obama, diep in hun hart wel weten dat de ‘war on drugs ‘een verloren zaak is. Niet toevallig hebben beiden in hun ‘wilde jaren’ zelf ook van de illegale drugs geproefd, zoals ze eerder toegaven.

Maar eenmaal aan de macht blijken ook Obama en Santos niet in staat hun hart (en verstand) te volgen en een wat realistischer beleid te voeren. Beiden spraken zich uit tegen de legalisering van marihuana in California, een voorstel dat helaas niet werd aangenomen. Voorafgaande aan dit historische referendum, vroeg de Colombiaanse president zich hardop af: wat moeten onze wiet-boeren in Putumayo of Cauca niet denken als marihuana in een van de staten van de Verenigde Staten wordt gelegaliseerd? Diezelfde VS die ons land, op straffe van economische sancties en wat al niet meer, veertig jaar lang hun drugsbeleid hebben opgedrongen.

12/11/2010


Terug