Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Wild west taferelen

Auteur : Nico verbeek
Land : Colombia

Wild west taferelen

Een paar dagen geleden moest ik naar Barrio Triste, een wijk in Medellín, die in feite één grote werkplaats is. Verschillende straten met alleen maar kleine zaakjes, waar je terecht kunt voor alles wat met auto’s te maken heeft én met tweedehands handel. Je vindt er automonteurs, oudijzer-handelaars, bandenverwisselaars, kleine louche cafeetjes, 0-sterren hotelletjes en honderden zaakjes waar je nieuwe of gebruikte onderdelen voor je auto of motor kunt kopen. Ik ga er graag naar toe, maar mijn vrouw waarschuwt me altijd dat ik er beter kan wegblijven, omdat het er te gevaarlijk zou zijn.

Afgelopen week was ik er om de band van mijn auto te laten verwisselen. Naast de piepkleine werkplaats - drie bij drie meter schat ik - van de bandenman, was een klein cafeetje, waar ondanks het vroege uur (half negen ’s morgens) toch al heel wat klandizie was. Ineens hoorde ik geschreeuw en het geluid van brekend glas. Twee mannen namen een ander type onderhanden. Er werd geslagen, er werd geschreeuwd en het slachtoffer, een man in een vuile overal, liet alles gelaten over zich heen komen, hij probeerde niet eens te vluchten.

Mijn bandenman was snel naar binnen gegaan en het leek me verstandig zijn voorbeeld te volgen. Ik vroeg hem was er aan de hand zou kunnen zijn. Hij dacht dat het een paar types waren die een kruimeldief hadden betrapt en hem nu ‘een laatste waarschuwing’ gaven. Hij voegde er echter direct aan toe dat hij als stelregel heeft ‘horen, zien en zwijgen’. “Pas geleden werden hier tegenover mijn zaak, op de tweede verdieping van het café op de hoek, vier personen vermoord. Verschillende sicarios, huurmoordenaars, kwamen zwaarbewapend de zaak binnenlopen en schoten de aanwezigen in koele bloede neer. Een paar dagen erna kwam er hier iemand langs en die vroeg me of ik iets had gezien. Ik zei dat ik precies die dag niet in mijn zaak was geweest, maar in Caldas was voor een klusje.”

Revolver

Mijn nieuwsgierigheid was toch sterker dan mijn angst en ik liep naar buiten om te kijken hoe het opstootje verliep. Ik zag nu een derde type aan komen lopen, die ook achter de kruimeldief aan wilde gaan. Hij pakte een revolver onder zijn broekrand vandaan en ging ermee op het slachtoffer af. Ik dacht dat hij hem een paar kogels door het hoofd ging schieten, maar (gelukkig) draaide hij zijn revolver om en sloeg (slechts) met de handgreep van het wapen op het hoofd van het slachtoffer.

De bandenman heeft groot gelijk. Het is beter helemaal niets te weten of te zien van het geweld, want voor je het weet word je er zelf bij betrokken en ben je de klos. Het geweld in dergelijke wijken is ook altijd bijzonder irrationeel en bovendien, op de politie hoef je niet te rekenen.

Op zich heb ik de burgemeester van Medellín, Alonso Salazar, erg hoog zitten. Hij schreef ooit een geweldig boek over Pablo Escobar en ook heeft hij baanbrekende boeken over huurmoordenaars en de comunas, achterwijken, van Medellín geschreven, met name het beroemde No nacimos pa’ semilla, wat vrij vertaald betekent: ‘Wij zijn niet geboren om oud te worden’. Die titel slaat uiteraard op de manier waarop diezelfde huurmoordenaars in de comunas van Medellín tegen het leven aankijken.

Maar nu is Salazar burgemeester en het geweld in de achterwijken wordt er niet minder om; vooral jongeren zijn het slachtoffer. Het is blijkbaar toch eenvoudiger om onderzoek te doen en te schrijven over de geweldsproblematiek van Medellín dan die, als bestuurder op te lossen, moet ik wel concluderen. Ironisch dat juist het geweld in de buitenwijken een schaduw werpt op het mandaat van Salazar, die het overigens met een tachtig procent het goed doet in de laatste populariteitspolls.

Er is nog een andere conclusie mogelijk: de geweldsproblemen in de buitenwijken hier zijn eenvoudigweg niet op te lossen.

12/4/2011


Terug