Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Wrede ouders

Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Wrede ouders

Efmamjjasond González voetbalt sinds kort in Argentinië, op proef, bij de legendarische voetbalclub San Lorenzo. Hij is afkomstig uit de voetbalschool van Atlético Nacional uit Medellín en wordt beschouwd als een groot talent. Maar behalve voor zijn voetbalkwaliteiten is hij ook nog bekend vanwege zijn bijzonder vreemde naam – en dan zijn we in Colombia toch wel het een en ander gewend.

De ouders van deze arme jongen vonden het een aardig idee om de naam van hun zoon samen te stellen uit de eerste letters van de maanden van het jaar: E (enero) F (febrero) M (marzo) A (abril) J (junio) J (julio) A (agosto) S (septiembre) O (octubre) N (noviembre) en D (diciembre). Gevraagd naar de reden van hun handelswijze, kwamen de ouders niet verder dan: “We houden van de maanden van het jaar”.

In Argentinië werd nog even gedacht dat het om een grap ging, omdat de speler op een bepaald moment had besloten zich Jasond te noemen – ook geen dagelijkse naam, maar wel eentje die enigszins uitspreekbaar is. Maar later liet Jasonds oude club Atlético Nacional via haar sociale netwerken weten dat Efmamjjasond toch echt zijn officiële, geregistreerde naam was.

Verdomd origineel

De vraag dringt zich op. Hebben ouders het recht om hun zoon of dochter ‘zomaar’ een naam te geven die ze even te binnen schiet of ze leuk lijkt en die het arme kind daarna een leven lang als een stigma vergezelt? Waar halen ze het recht vandaan om een onschuldig wezen een naam te geven als Deportivo Independiente Medellín (een voetbalclub) of Cabalgatadeportiva (de naam van een sportprogramma op tv)?

De gevolgen kunnen verstrekkend en desastreus zijn. Bijvoorbeeld voor de kansen op de arbeidsmarkt, om slechts een voor de hand liggende consequentie te noemen. Werkgevers maken op basis van alléén de naam die boven een CV staat meteen een eerste schifting, om te discrimineren, in de letterlijke zin van het woord. Bepaalde namen worden nu eenmaal vaker gebruikt door bepaalde rassen of etnische groepen, dat is niet alleen in Colombia het geval. En de atypische exotische, zelfverzonnen namen verraden onmiddellijk de sociale klasse waartoe de kandidaat behoort en werkgevers wegen dit criterium bewust of onbewust mee in hun uiteindelijke beslissing.

Wetenschapper en ex-minister Alejandro Gaviria voerde een studie uit aan de Universidad de los Andes, die aantoonde dat het hebben van een atypische naam ervoor zorgt dat de drager ervan gemiddeld 15 tot 17 procent minder salaris verdient. In de studie worden twee personen met elkaar vergelijken die voor de rest dezelfde kenmerken hebben, alleen heeft een van de twee zo’n verdomd originele (en verdomde) naam en de andere niet.

Richard Clayderman

De redenen voor ouders om hun kinders op te zadelen met dergelijke zelfverzonnen namen zijn divers. Vaak gaat het erom de kinderen iets mee te willen geven van hun eigen ideologische of etnische achtergrond, soms zetten de ouders ‘hoog’ in door een Engels aandoende naam te verzinnen en dan krijg je jongens met namen als Yesaidú (Yes, I do) of Juan Jondre (One hundred). In nog meer gevallen is de keuze volkomen willekeurig en worden namen gevormd door twee bestaande namen te mengen of wordt een ‘gewone’ naam doelbewust omgedraaid. In dezelfde categorie (grillig & willekeurig) vallen de creaties die een verwijzing of verbastering zijn van namen van beroemde mensen. Daarom lopen er in Colombia zoveel jongens rond met de naam van bekende en succesvolle voetballers uit heden en verleden of interessante klinkende namen, meestal van artiesten, uit het buitenland, zoals Kleiderman, vrij naar Richard Clayderman, de Franse pianist, erg populair aan het einde van de vorige eeuw.

Efmamjjasond González zal toch heel wat goals moeten scoren voordat voetballiefhebbers het over diens voetbalkwaliteiten zullen hebben en niet over z’n rare naam. Arme jongen.


Terug