Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Werkeloosheid

Auteur : Raimon den Boef
Land : Mexico

Werkeloosheid

Komend vanuit het rijke Europa en geconfronteerd met de armoede in Mexico, is het gevoel om iets te willen doen voor de Mexicaanse bevolking haast onvermijdelijk. Zoals voor de meesten blijft het ook in mijn geval echter bij goede bedoelingen en plannen die nooit uit worden gevoerd. Maar na het aannemen van twee nieuwe werknemers, omdat ik mijn verkoopteam wilde uitbreiden, voel ik toch een soort genoegdoening.

Officiëel is de werkloosheid in Mexico op dit moment 5,2 procent. Niet slecht wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met dat van Spanje, waar het percentage rond de 20 ligt. Maar de Mexicaanse cijfers doen niet volledig recht aan de werkelijkheid. De mensen die in de informele sector werkzaam zijn worden namelijk ook tot de beroepsbevoling gerekend. Zij beschikken inderdaad over een inkomen, maar dat is niet vast. Bovendien wordt er geen belasting over betaald en op een basisziektekostenverzekering hebben ze geen recht.

Deze mensen vervullen banen die normaliter niet eens zouden bestaan. Een paar voorbeelden: de verkoper van illegale cd´s die in de metro zijn waar aanbiedt en via een rugzak vol speakers een voorproefje geeft; de vrouw die zelfgemaakte taco´s via de kofferbak van haar auto aan de man brengt; de zogenaamde viene viene (kom-maar kom-maar) die de parkeerruimte op de openbare weg beheerst, je meehelpt je auto in te parkeren en deze in je afwezigheid ‘beschermt’ (of bekrast als je niet betaalt).

Onlangs werd bekend dat van de werkende Mexicanen liefst 28,5 procent werkzaam is in deze informele sector. Zolang de overheid er niet in slaagt voldoende formele, waardige banen te creeëren, zal deze sector van groot belang blijven. Een revolutie zal ik niet ontketenen, maar ik hoop tenminste een miniscuul steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van Mexico door het scheppen en blijven scheppen van formele banen.

16/5/2011


Terug