Recensies boeken

Suriname in het hart, Diederik Samwel

20 april 2014

Suriname in het hart is eigenlijk één grote liefdesverklaring van Diederik Samwel. Dat ligt in eerste instantie niet voor de hand; hij belandt er min of meer omdat zijn vrouw, een filmmaakster, dat graag wil. Samwel is journalist en hij beschijft het wel en wee van hemzelf en zijn gezin, over een periode van tien jaar, waarin de auteur voor langere en meerdere periodes in Suriname woont en werkt.

Samwels schrijfstijl is lichtvoetig, humoristisch en verraadt een nuchtere Hollandse blik. Het boek leest als een trein, al schakelt Samwel soms erg snel van het ene onderwerp (de politieke situatie) naar het andere (een van zijn kinderen die in de hangmat ligt). Dat is jammer, want soms snijdt hij interessante thema’s aan als de Surinaamse economie of de kwestie Bouterse, om ze vervolgens links te laten liggen. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de kern van de zaak en ook naar Samwels – toch een buitenstaander met een kritische, frisse blik, hoop je dan – analyse.

Toch blijft het boek niet hangen in oppervlakkigheid. Juist doordat hij er woont en werkt, krijgt hij een aardig beeld van de Surinaamse samenleving. Van praktische zaken als het kopen van een auto tot het naar school brengen van de kinderen, waardoor het dagelijkse leven in beeld komt, dat in andere reis- of studieboeken onbelicht blijft. Ook voetbal, Samwels grote hobby, brengt hem tot in de haarvaten van de Surinaamse samenleving.

Tel daarbij op het feit dat Suriname een kleine gemeenschap is – iedereen kent iedereen – en Samwel komt vrij gemakkelijk in contact komt met sleutelpersonen uit de Surinaamse maatschappij. De directeur van de Surinaamse Centrale Bank is bijvoorbeeld zijn overbuurman.
Soms treedt het gezinsleven iets teveel op de voorgrond en dat – hoe aandoenlijk dat ook mag zijn – is niet altijd even interessant.

Al met al verhaalt Samwel op aanstekelijke wijze en met veel warmte over een land dat hij in de armen heeft gesloten. De liefde is wederzijds.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 269 pag., ISBN 9789038890944, €17,50

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This