Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

126 politieke gevangenen

Datum : 06/09/2019
Land : Nicaragua

126 politieke gevangenen

Eind augustus bracht de Nicaraguaanse Alianza Civica (Burgeralliantie) naar buiten dat de dictatuur van Daniel Ortega begin augustus nog 126 mensen om politieke redenen gevangen hield. Hun juridische status verschilt en de plek waar ze gevangen geworden houden ook.

75 van hen worden vastgehouden in formele gevangenissen, 38 in politiecellen en 13 elders. Velen zitten al ruim een jaar vast zonder voorgeleid te zijn, zoals de 22-jarige Francisco Javier Jiménez Rayo. Deze student werd door de politie opgepakt nadat hij aan een demonstratie tegen het regime van Ortega deelgenomen had.

Pedro Gutiérrez González, een andere politieke gevangene, zit al 14 maanden achter de tralies. Volgens zijn echtgenote wordt een rechtszaak tegen hem almaar uitgesteld, omdat er sinds oktober vorig jaar al geen rechtszittingen meer geweest zijn. Ondertussen wordt Gutiérrez de medische zorg onthouden die hij dringend nodig heeft.

In vergelijkbare omstandigheden wordt de 22-jarige María Ruiz Briceño gevangen gehouden, voor zover bekend de enige vrouw onder de politieke gevangenen. Ze studeert aan de UNAN in Managua en is op 13 juli gearresteerd bij een demonstratie bij de kathedraal van die stad.

Haar moeder Dulce Briceño verklaarde dat haar dochter ziek is en bovendien lastig gevallen wordt door gevangenen die aan de kant van het regime staan. In een videoboodschap verspreid door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten verklaarde ze dat haar dochter onschuldig is en eiste “Vrijheid voor mijn dochter en voor alle andere politieke gevangenen.”

Bron : La Prensa
Bookmark and Share


Terug