Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

13 vermoorde activisten na ondertekening Colombiaans vredesverdrag

Datum : 16/09/2016
Land : Colombia

13 vermoorde activisten na ondertekening Colombiaans vredesverdrag

In de 18 dagen nadat de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC op 26 augustus een vredesovereenkomst getekend hebben, is er bijna dagelijks ergens in het land een gemeenschapsleider of activist vermoord. De meeste slachtoffers vielen in de departementen Nariño en Cauca. Met de dood van Néstor Iván Marínez (foto), leider van de Afrocolombiaanse gemeenschappen in Cesar, en Maria Fabiola Jiménez de Cifuentes uit Antioquia op 12 september kwam het aantal vermoorde activisten op 13.

Martínez, fel tegenstander van grootschalige mijnbouwactiviteiten in Cesar, werd in zijn huis doodgeschoten. Jiménez werd met meerdere kogels doodgeschoten in een bus. Voor Carlos Andrés Guevara, coördinator van het programma Somos Defensores (wij zijn activisten), kwamen de aanslagen niet als een verrassing: “We hadden al voorspeld dat dit soort aanslagen vaker voor zouden komen als het vredesverdrag eenmaal getekend zou zijn.”

Milieuactivisten

Volgens Guevara zit er een duidelijk patroon in de aanslagen. Alle slachtoffers zijn lokale leiders die zich inzetten voor de vrede, het zijn milieuactivisten, tegenstanders van grootschalige mijnbouwbedrijven of ze zetten zich in voor landrechten. “Het geweld richt zich specifieker dan voorheen op lokale leiders op het platteland die in de marge opereren, want geweld tegen activisten met een grotere zichtbaarheid zou veel negatievere gevolgen voor de daders hebben.”

“De regering is ook zeer bezorgd over deze cijfers en veroordeelt de moorden”, aldus viceminister van Binnenlandse Zaken Guillermo Rivera tegen het blad Semana. Rivera is het “voor een deel eens” met de stelling van Somos Defensores dat enkele van de slachtoffers te maken hebben met illegale mijnbouw. Ook de moord op twee jonge inheemse Awá in Nariño, die hun gebied bewaakten tegen mijnbouwactiviteiten, wijst in die richting. 

De moord op drie milieuactivisten in Cauca en op vier boeren in Cauca wijst daarentegen volgens de autoriteiten op betrokkenheid van de guerrillabeweging ELN. Carlos Guevara van Somos Defensores klaagt dat de overheid pas in actie komt als er doden vallen. Ander geweld van duistere groepen wordt vooralsnog geen strobreed in de weg gelegd. En dat terwijl, volgens de vredesakkoorden van Havana, sociale en mensenrechtenactivisten bescherming zouden moeten krijgen. Viceminister Rivera benadrukt dat de bescherming van gemeenschapsactivisten prioriteit heeft, met name in Nariño en Cauca. 

Volgens Somos Defensores zijn dit kalenderjaar al zeker 51 lokale activisten vermoord in het land. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken waren het er ‘slechts’ 38.

Bron : www.semana.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug