Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

17 moorden per dag in Guatemala

Datum : 02/01/2012
Land : Guatemala

17 moorden per dag in Guatemala

Gemiddeld 17 personen werden er per dag vermoord in Guatemala in 2011. Deze officiële statistieken over gewelddadige sterfgevallen werden vrijgegeven door het Nationale Instituut van Forensische Wetenschappen.

De cijfers van deze instelling wijzen uit dat er tot aan 28 december afgelopen jaar 6187 personen waren vermoord, onder wie 706 vrouwen, wat een gemiddelde geeft van 17,09 gewelddadige sterfgevallen per dag.

Hoewel de statistieken van Inacif aangeven dat er in 2011 een daling van 7,4% was van gewelddadige sterfgevallen ten opzichte van 2010 -  toen vonden er 6684 moorden plaats -  waren de misdrijven in 2011 een stuk wreder dan die in 2010.

Volgens de autoriteiten werd een meerderheid van de moorden gepleegd met een vuurwapen, maar daarnaast zijn er tientallen slachtoffers gevonden die onthoofd waren of in stukken waren gesneden.
Het Inacif verklaarde dat mei de meest gewelddadige maand was met een aantal van 558 moorden, terwijl juni – met 456 moorden – de maand was met de minste misdrijven.

Het Guatemalteekse Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat meer dan 60% van de moorden die in het land gepleegd worden iets te maken hebben met drugskartels, jeugdbendes en georganiseerde misdaad.

De gewelddadige groep Mexicaanse huurmoordenaars en drugsdealers, Los Zetas, wordt door de autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de moord en onthoofding van 27 boeren op een erf in het noorden van het land afgelopen mei.

Samen met El Salvador, Honduras, Venezuela en Mexico vormt Guatemala de groep van meest gewelddadige landen in Latijns-Amerika, volgens cijfers van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Bron : Siglo 21
Bookmark and Share


Terug