Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

20 vergiftigde Andescondors gevonden in Chili

Datum : 13/08/2013
Land : Chili

20 vergiftigde Andescondors gevonden in Chili

De Andescondor is de nationale vogel van Chili. Het is de grootste roofvogel op aarde en kan op een hoogte van 3000 tot 5000 meter leven. Afgelopen dagen zijn er rond Los Andes, zo'n 80 km ten noorden van de hoofdstad Santiago, een groep van condors gezien die heel laag vlogen en een zieke indruk maakten. Ze hadden schuim op hun bek en weinig kracht om te vliegen.

Gisteren zijn er 18 condors naar een dierenkliniek in Los Andes gebracht, twee anderen zijn overleden. Vandaag worden de condors naar de dierentuin in Santiago verplaatst. Zodra ze weer gezond zijn, worden ze vrijgelaten in hetzelfde gebied waarin ze gevonden waren.

Condors reizen soms meer dan 200 km op zoek naar aas, vogeleieren en grote zoogdieren. Daarom denken dierenartsen dat de oorzaak van de vergiftiging een vergiftigd karkas van een koe zou kunnen zijn. Het karkas werd in hetzelfde gebied gevonden waar ook twee dode vossen lagen. Lokale boeren proberen op deze manier de overlast van poema's en vossen te beperken, maar de Chileense SAG, de instelling die zich bezig houdt met de landbouw en veeteelt, stelt dat misschien vervuild water er de oorzaak van zou kunnen zijn. Dit moet nog onderzocht worden.

Bron : La Tercera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug