Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

22ste top van Cádiz vrijdag begonnen

Datum : 17/11/2012

22ste top van Cádiz vrijdag begonnen

De Ibero-Amerikaanse top van Cádiz, een jaarlijkse bijeenkomst van regeringsleiders van de Spaans- en Portugeessprekende landen van Europa en Amerika, wordt dit jaar op 16 en 17 november gehouden.

Dit is de laatste top van Felipe Calderón van Mexico en de eerste voor Michel Martelly van Haïti. Ook de Hondurese president Porfirio Lobo neemt deel aan de top; vorig jaar was hij niet aanwezig vanwege een staatsgreep in Honduras. De ontmoetingen begonnen met Juan Manuel Santos, de president van Colombia. Ook de Spaanse president Mariano Rajoy heeft een ontmoeting met hem gepland. Santos is hier nog voordat de besprekingen met de FARC in Havana weer beginnen.

Ook had Rajoy een ontmoeting met Morales en Correa, respectievelijk presidenten van Bolivia en Ecuador. Dit gesprek was vooral gericht op de emigranten vanuit die landen in Spanje, waarbij vooral problemen zijn wat betreft schulden, faillissementen en huisuitzettingen. Correa zei de Spaanse koning Juan Carlos dat maatregelen om huisuitzettingen te voorkomen niet voldoende zijn.  Presidenten van verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen ontbraken: Cuba, Venezuela, Argentinië, Guatemala, Uruguay en Nicaragua

Bij een ontmoeting tussen de Cubaanse en Spaanse ministers van Buitenlandse Zaken werd de mogelijke uitlevering van de Spanjaard Angel Carromero besproken. Carromero is op Cuba veroordeeld tot vier jaar gevangenis vanwege doodslag op dissident Oswaldo Paya, die omkwam na een autobotsing met Carromero. Madrid wil uitlevering van Carromero aan Spanje, waar hij vervolgens zijn straf uit zal moeten zitten. Cuba zal het formele verzoek overwegen.

De economische crisis is het belangrijkste onderwerp van de vergadering. Spanje en Portugal moeten hun relatie met de Latijns-Amerikaanse landen bevorderen om zo hun landen uit de recessie te helpen. De Spaanse koning heeft hulp in Latijns Amerika gezocht voor het overwinnen van de crisis. De tijd waarin Spanje het economisch goed deed en adviezen gaf is voorbij. Nu zijn de rollen omgedraaid.

Volgens de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo, zijn alle  ministers het erover eens dat bezuinigingen nodig, maar niet voldoende zijn om uit de recessie te komen. Latijns Amerika biedt zakelijke kansen en biedt ook indirect een brug naar de Aziatische marken via de Pacific Aliance.

De leider van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Mexicaanse José Ángel Gurría,  zij dat de Europeanen hen zowel tijdens als na de recessie voordeel zullen brengen


Foto: Koning Juan Carlos en Rafael Correa. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug