Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

24 gewonden bij ontruiming mijnblokkades

Datum : 12/02/2012
Land : Argentinië

24 gewonden bij ontruiming mijnblokkades

In Argentinië heeft de politie de blokkades van diverse toegangswegen naar een koper- en goudmijn in het noordoosten van het land beëindigd. De politie trad op met traangas en rubberen kogels tegen natuurbeschermers en lokale bewoners, waaronder vrouwen en kinderen. In totaal raakten 24 mensen gewond, waarvan 11 agenten en 13 demonstranten. Dit hebben de deelstatelijke autoriteiten bevestigd.

Sinds drie weken hadden de demonstranten de toegangswegen naar een koper- en goudmijn in de noordoostelijke deelstaat Catamarca geblokkeerd. Natuurbeschermers en bewoners uit het gebied protesteren hiermee tegen het intensieve waterverbruik en de milieuvervuiling die de openmijnbouw veroorzaakt.

De deelstaten in het binnenland en de nationale regering hebben de laatste jaren voor miljoenen euro’s geïnvesteerd in de mijnsector om buitenlandse exploitanten aan te trekken. Presidente Christina Kirchner zit daarom niet te wachten op sociale bewegingen die uitstel van exploitatierechten afdwingen. “We blijven de dialoog zoeken en houden rekening met de natuurlijke gevolgen van mijnbouw, maar de demonstranten dienen pas op de plaats te maken.”

Eerder dit jaar protesteerden de inwoners van de naastgelegen deelstaat La Rioja wel met succes tegen de negatieve effecten van openmijnbouw. Dit protest leidde tot het stopleggen van de mijnexploitatie en tot overleg tussen de Canadese beheerdermaatschappij en lokale bewoners.

 

Bron : El País, Argentina Independent
Bookmark and Share


Terug