Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

27 boeren onthoofd in Guatemala

Datum : 17/05/2011
Land : Guatemala

27 boeren onthoofd in Guatemala

In het noorden van Guatemala, in de staat Petén zijn 27 boeren door onthoofding om het leven gebracht. Het bloedbad had plaats dicht bij de grens met Mexico. Men vermoedt dat de drugsbende Los Zetas verantwoordelijk is voor de massamoord. Deze bende heeft sinds de oorlog tegen drugs van de Mexicaanse president Calderón haar werkgebied uitgebreid naar Guatemala.

Een jongen van 23 jaar overleefde het bloedbad. Na in zijn buik te zijn gestoken hield hij zich dood en wist zich op een bepaald moment te verstoppen. In een interview met AFP vertelde hij dat het moorden 8 uur duurde. De daders bleken op zoek naar Otto Salguero, de eigenaar van de boerderij. Ze vroegen de boeren waar hij was en martelden en vermoorden hen uiteindelijk. Salguero was niet aanwezig op de boerderij en wordt nu gezocht door de politie. De ooggetuige van AFP ligt in een ziekenhuis, vreemd genoeg zonder politiebewaking.

Een woordvoerder van het Guatemalteekse leger maakte bekend dat duizenden soldaten naar de grens tussen Guatemala en Mexico zijn gestuurd om er zeker van te zijn dat de daders niet zomaar Mexico in kunnen gaan. Er wordt ook samengewerkt met de Mexicaanse autoriteiten die ondermeer vliegtuigen inzetten om de langs de grens te surveilleren.

Onder de slachtoffers waren 25 mannen en twee vrouwen. Ook zouden er drie minderjarigen onder de slachtoffers zijn van dertien, vijftien en zeventien jaar oud. Vijftien lichamen zijn intussen geïdentificeerd.

Bron : La Jornada, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug