Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

28 Haïtiaanse migranten verdronken

Datum : 05/02/2019
Land : Haïti

28 Haïtiaanse migranten verdronken

Bij de Bahama’s zijn afgelopen weekend door de Royal Bahamas Defense Force (RBDF) 17 overlevenden van een groep Haïtiaanse migranten gered. Een boot die de migranten had vervoerd, zonk bijna tien kilometer voor de kust van Marsh Harbor op de Abaco-eilanden, in het noorden van het land. Van de groep zijn er 28 verdronken. 

Haïti is het armste land in het Caribisch gebied en 60 procent van de bevolking leeft van minder dan $ 2 per dag. Illegale pogingen van Haïtianen om naar de Bahama's of het nabijgelegen Turks en Caicos te komen zijn heel gewoon. Op het eiland Fowl Cay, het dichtstbijzijnde eiland waar de boot zonk, kosten villa's in een luxe resort $ 4,328 per nacht.

In een tweet waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Haïti de Haïtianen voor de bedreiging die smokkeloperaties vormen. Sinds het begin van 2019 zijn 300 Haïtianen betrapt bij het illegaal betreden van de Bahama's. De RBDF zegt dat ongeveer zes boten met 80-90 migranten vaak op hetzelfde moment aankomen.

De migranten worden meestal op zee onderschept en overgebracht naar de immigratiedienst, van waaruit ze vaak naar Haïti worden gedeporteerd. Sinds de verwoestende aardbeving in 2010 hebben 60.000 Haïtiaanse migranten tijdelijke verblijfsvergunningen gekregen in de Verenigde Staten.

President Trump kondigde aan dat hij het programma in 2017 zou beëindigen, maar dit is herhaaldelijk aangevochten voor de rechtbank.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug