Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

35 Procent van Braziliaanse scholieren ziet wapens op school

Datum : 13/04/2011
Land : Brazilië

35 Procent van Braziliaanse scholieren ziet wapens op school

Een onderzoek van Unesco heeft aangetoond dat 35 procent van de Braziliaanse scholieren op hun school wapens ziet. Het onderzoek is uitgevoerd in zes Braziliaanse deelstaathoofdsteden. Naar aanleiding van de schietpartij op een school in Rio de Janeiro vorige week is er veel aandacht voor geweld op Braziliaanse scholen.Dit onderzoek toont aan dat bedreigingen, beledigingen en psychologische mishandeling tussen leerlingen vaak voorkomen.

Het onderzoek toont tevens aan dat leerkrachten niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. 29 Procent van de leerkrachten zou ook wapens gezien hebben op hun school. Het gaat hier hoofdzakelijk om messen en revolvers. Volgens de onderzoekers van Unesco en andere experts is juist de capaciteit van leerkrachten cruciaal in deze situatie. Adriana Cristina de Araújo Bini, technisch coördinator van een antigeweldproject, geeft aan: “We moeten ruimte creëren voor dialoog, waarbij de leerkracht niet hoeft te bemiddelen maar de partijen een consensus laat bereiken”.

De meeste wetenschappers geven aan dat het geweld niet ontstaat op scholen, maar een afspiegeling is van de maatschappij. Daarom ligt het oplossen van het probleem ook niet alleen bij de school zelf, aldus Marta Vanelli, medewerkster van de Nationale Confederatie voor Werknemers in het Onderwijs. De hele gemeenschap zou betrokken moeten worden. “Elke school moet zijn gemeenschap oproepen om deze problemen samen te bespreken. Leerlingen en ouders moeten zich zelf betrokken voelen bij de oplossing van het probleem”, aldus Vanelli.
 

Bron : Gazeta do Povo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug