Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

70.000 bezoekers teruggekeerde artefacten Machu Picchu

Datum : 05/11/2012
Land : Peru

70.000 bezoekers teruggekeerde artefacten Machu Picchu

Het afgelopen jaar hebben 70.000 mensen de archeologische voorwerpen uit Machu Picchu, die de Amerikaanse universiteit Yale teruggaf aan Peru, bezocht. In 2011 werden ruim vijfhonderd artefacten en menselijke resten, na een lange juridische procedure, verscheept naar Peru. Ze werden tentoongesteld in een museum in Cusco, dat gisteren haar bezoekersaantallen publiceerde. 

In 1911 nam de Amerikaan Hiram Bingham de objecten vanuit Peru mee naar de Verenigde Staten. Peru deed veel moeite om de objecten terug te krijgen, wat in 2011, precies een eeuw na de ''roof'', lukte. In twee ladingen werden ze naar Peru gebracht, de eerste begin 2011 en de tweede aan het eind van dat jaar. In december van dit jaar zullen de laatste objecten naar Peru gaan. 

Een woordvoerder van het museum gaf aan dat vooral mensen uit Cusco zelf veel belangstelling hadden in de objecten. Er kwamen echter ook enkele beroemde bezoekers, zoals rockster Mick Jagger en schrijver Mario Vargas Llosa. De objecten zullen voorlopig nog te zien zijn in Cusco. 

Bron : El Universal Mexico
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug