Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

75 gevangenen ontsnappen uit Paraguayaanse gevangenis

Datum : 20/01/2020
Land : Paraguay

75 gevangenen ontsnappen uit Paraguayaanse gevangenis

Minstens 75 gevangenen zijn afgelopen zondag ontsnapt uit een gevangenis in Noord-Paraguay. Ze wisten onder andere te vluchten door een tunnel. Een groot deel van de voortvluchtigen is lid van het beruchte Braziliaanse drugskartel ‘Primeiro Comando da Capital’ (PCC). PCC heeft bijna 30.000 leden en houdt zich bezig met drugs- en wapenhandel. De groep opereert zowel in Brazilië, Paraguay, Bolivia als in Colombia.

De Paraguayaanse minister van Justitie, Cecilia Pérez, noemde het de grootste gevangenisuitbraak ooit uit een van hun instellingen. Ze zei een maand geleden dat de regering een complot had ontdekt waarbij PCC 80.000 dollar zou betalen aan gevangenisbewaarders om de ontsnapping van een kartelleider te ondersteunen. Ze verklaarde zondag dat het duidelijk is dat personeel betrokken was bij de ontsnapping en beval alle gevangenisbeambten te ontslaan en te arresteren. Slechts één gedetineerde werd opgepakt terwijl hij door de tunnel probeerde te vluchten.

Het gevangenissysteem van Paraguay kampt met financieringsproblemen, onderbezetting en corruptie. In een groot deel van het land besturen kartelleden de gevangenissen. Van binnenuit plannen groepen als PCC hun operaties en rekruteren zij nieuwe leden.

Nadat afgelopen juni in een gevangenis tien gedetineerden werden gedood in een strijd tussen rivaliserende bendes, nam Paraguay een nieuwe wet aan die de staat extra bevoegdheden gaf om de tekortkomingen van het gevangenissysteem te verhelpen. Er werden 500 extra gevangenisbewakers aangesteld en zowel het leger als de politie kregen de bevoegdheid om de veiligheid van het systeem te verbeteren.

De maatregelen van deze noodwetgeving waren duidelijk “niet genoeg”, verklaarde minister Pérez.

Bron : BBC, The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug