Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'8 miljoen Venezolanen migreren in 2019'

Datum : 13/12/2018
Land : Venezuela

'8 miljoen Venezolanen migreren in 2019'

Uit een onderzoek van de economen Dany Bahar en Douglas Barrios van de universiteit van Harvard blijkt dat ten minste 8,2 miljoen Venezolaanse burgers in 2019 hun land zouden verlaten om te ontsnappen aan de economische en politieke crisis die Venezuela doormaakt.

Meer dan 3 miljoen Venezolanen verblijven buiten het land, volgens de Verenigde Naties (VN). Volgens de studie van de economen zou het  volgend jaar om 8,2 miljoen Venezolanen gaan door een verergering van de economische crisis. Dit door een grotere inkrimping van de inkomsten uit olieconcepten, de enige Venezolaanse economische steunpilaar. Zonder een productief landbouwapparaat is de Venezolaanse overheid de laatste jaren genoodzaakt voedsel te importeren en het via sociale programma's aan de bevolking te verkopen.

"Als sommige variabelen in 2019 op hun huidige niveau blijven - olieproductie, olieprijs en totale waarde van jaarlijkse geldovermakingen -  zou het totale aantal Venezolaanse migranten meer dan 8 miljoen kunnen bereiken. Bereidt iemand dit voor? ", reageerde  Barrios op Twitter.

Het cijfer dat door economen is berekend, omvat de 3 miljoen burgers die zich al buiten Venezuela bevinden en die in november door het VN-vluchtelingenbureau (UNHCR) zijn geregistreerd. Als de berekening uitkomt, zou de Venezolaanse tragedie uiteindelijk de Syrische vluchtelingencrisis overstijgen , beweren Venezolaanse specialisten in de Verenigde Staten.

Het instrument dat voor het onderzoek werd gebruikt, berekent het aantal calorieën dat in het land zou kunnen worden ingevoerd op basis van het inkomen van drie factoren: olieproductie, prijs van ruwe olie en het inkomen van geldovermakingen. In deze zin stelt het basisscenario een productie vast van 1,17 miljoen vaten per dag, met een waarde van 53 dollar en een overboekingsinkomen van 2.400 dollar. Al deze cijfers volgen de projecties van het afgelopen jaar.

Toch waarschuwen ze dat de berekening is gemaakt onder de aanname dat het importsysteem zonder problemen werkt. In het geval dat middelen worden omgeleid of niet duidelijk worden toegewezen om voedsel te brengen, kan het cijfer hoger zijn. Het voorgestelde model houdt echter geen rekening met variabelen die de migratiestroom kunnen veranderen en evenmin telt het mensen mee die niet kunnen emigreren vanwege hun schaarse middelen om te reizen. Dit model is bedoeld om de "potentiële schaal" van de grootste migratiegolf in de Venezolaanse geschiedenis "aan te duiden".

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug