Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

88 kinderen overleden aan ondervoeding in Guatemala

Datum : 04/11/2013
Land : Guatemala

88 kinderen overleden aan ondervoeding in Guatemala

De overheid van Guatemala heeft vrijdag te kennen gegeven dat er dit jaar reeds 88 kinderen onder de 5 jaar zijn overleden aan ondervoeding. Volgens statistieken van de overheid heeft maar liefst 49 procent van de kinderen in het Midden-Amerikaanse land te kampen met ondervoeding.

Het meest recente geval viel afgelopen donderdag te betreuren in de inheemse gemeenschap Purulha in de noordelijke provincie Baja Verapaz. Een jongetje van 9 maanden overleed hier door uitdroging, nadat hij getroffen was door diarree en veelvuldig overgeven gedurende het etmaal voor zijn dood.

Het jongetje was 4 maanden geleden al door een overheidsinstantie uit de gemeenschap weggehaald  en naar een ziekenhuis gebracht vanwege ondervoedingsverschijnselen, maar de ouders haalden hem daar weg voordat dokters het verantwoord vonden om hem weer te laten gaan.

Om chronische ondervoeding tegen te gaan is de overheid in Guatemala nu een programma gestart dat bestaat uit de garantie voor voedselzekerheid voor de moeder vanaf het moment van geboorte totdat het kind 2 jaar wordt. Het programma is momenteel echter nog niet in het hele land geïntroduceerd.

Ondervoeding van kinderen is een van de meest schrijnende gevolgen van de wijdverspreide armoede in Guatemala. Ongeveer 52 procent van de 15 miljoen inwoners van het Midden-Amerikaanse land leeft momenteel in armoede.

 
Latin American Herald Tribune
 
Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug