Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aandacht voor Argentijns dierenleed op dierendag

Datum : 05/10/2018
Land : Argentinië

Aandacht voor Argentijns dierenleed op dierendag

Nieuwssite Infobae meldde op Werelddierendag dat de vorige dag een veearts van de onderzoeksafdeling van de Argentijnse federale politie het verblijf van een symbool betreden had: de olifant Mara. Generaties inwoners van Buenos Aires zijn opgegroeid met Mara, de enige olifant in de plaatselijke Zoológico die tegenwoordig Ecoparque heet.

Mara, 54 jaar oud, heeft vrijwel haar hele leven in deze dierentuin doorgebracht. Er zijn ideeën om haar haar laatste jaren iets meer vrijheid te geven door haar over te brengen naar een reservaat van 1.200 hectare in Mato Grosso, Brazilië.

De federale dierenarts viel echter iets zorgwekkends op aan de linker achterpoot van Mara (foto), net boven haar hoef: en dikke witte bal, veroorzaakt door een ontsteking. “Als ze hier niet aan geholpen wordt”, meldde een betrokkene, “kan het dier er aan doodgaan.”

De veearts van het Departement voor Milieudelicten bracht geen beleefdheidsbezoek aan het Ecoparque: het betrof hier een officiële huiszoeking na klachten van verschillende NGOs over dierenmishandeling. Computers werden in beslag genomen evenals 12 notitieblokken met aantekeningen over de behandeling van dieren. Deze documenten bevatten ook informatie over de autopsies van giraf Shaki en neushoorn Ruth, die eerder dit jaar in hetzelfde park overleden zijn; de giraf aan een buikvliesontsteking.

De aanklacht omvatte onder meer het zorgwekkende bericht dat zowel de giraf als de neushoorn begraven waren in dezelfde hokken als waar ze ook leefden. “Hun stoffelijke overschotten dienen beschouwd te worden als besmettelijk afval. Dat kan niet zomaar in de tuin begraven worden zoals je met een hond zou doen”, meldde een onderzoeker. De leiding van het Ecoparque werd gedwongen om de dode dieren op te graven en de kadavers op de correcte manier te verwerken.

Tegelijkertijd werden de huisvesting en de algehele gezondheid van de dieren bekeken in samenwerking met deskundigen van onder meer de Universiteit van Buenos Aires. “Onvoldoende”, was het oordeel van één van hen.

Claudio Bertonatti, voormalig directeur van het park, diende halverwege het jaar een klacht in bij de Milieu-inspectie na de dood van de giraf en de neushoorn. Volgens hem ontbrak het aan bevoegd personeel om dieren als Shaki en Ruth te verzorgen. Andere klachten meldden duidelijke tekenen van verwaarlozing van de chimpansees en de aanwezigheid van grote aantallen insecten rond hun verblijven.

Bron : www.infobae.com
Bookmark and Share


Terug