Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aanhangers Lula kamperen buiten gevangenis

Datum : 09/04/2018
Land : Brazilië

Aanhangers Lula kamperen buiten gevangenis

Buiten de gevangenis waar voormalig president Luiz Ignacio 'Lula' da Silva sinds zaterdagavond gevangen zit, heeft zich een kamp van aanhangers gevormd. Lula gaf zich zaterdag aan bij de politie, waarna hij naar een gevangenis in Curitiba vervoerd werd. De ex-president is veroordeeld tot 12 jaar celstraf, maar zal tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan. Volgens Lula en zijn aanhangers was de veroordeling politiek gemotiveerd en gebouwd op te weinig bewijs.

Lula wil dit jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen en stond in een peiling voor zijn veroordeling op winst. Als zijn vonnis standhoudt zal hij niet mee mogen doen en liggen de verkiezingen weer volledig open. De hoogste verkiezingsrechtbank zal moeten beslissen over zijn kandidaatschap wanneer hij dat officieel indient. 

De aanhangers die voor de gevangenis kamperen zeggen daar te zullen blijven totdat Lula wordt vrijgelaten. Momenteel kamperen er zo'n 700 mensen, aldus de politie. Ook zullen er waarschijnlijk nog meer aanhangers uit heel het land arriveren. De huidige leider van Lula's partij, de PT, Gleisi Hoffmann noemde hem een "politiek gevangene". Zaterdagavond raakten demonstranten voor het gebouw van de federale politie waar Lula werd vastgehouden slaags met de politie. Negen mensen raakten hierbij gewond. 

Hoffmann zegt dat Lula donderdag alweer vrijgelaten zou kunnen worden. Dan kan het hooggerechtshof haar eerdere beslissing dat Lula zijn hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten herzien. De stemming over deze beslissing was vijf tegen zes, dus als één rechter van mening verandert kan Lula voorlopig weer vrij zijn. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug