Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Aanklacht tegen Calderón is politiek'

Datum : 05/12/2011
Land : Mexico

'Aanklacht tegen Calderón is politiek'

De Mexicaanse ambassadeur in Nederland noemt de bij het Internationaal Strafhof ingediende aanklacht tegen het veiligheidsbeleid van president Calderón “ongefundeerd” en “politiek gekleurd”. De vijftigduizend doden die het geweld inmiddels heeft geëist, zijn “gewone slachtoffers en hebben niets te maken met misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsdaden”, aldus de ambassadeur.

De aanklacht tegen onder andere Calderón, die 25 november is ingediend, richt zich op oorlogsmisdaden. Om de aanklacht gegrond te verklaren, moet er sprake zijn van een oorlogssituatie, zoals vastgelegd in het Verdrag van Genève. Volgens Lomónaco is die er niet.

De ambassadeur kan zich voorstellen dat mensen het oneens zijn met het nationale veiligheidsbeleid, maar ziet liever dat meningsverschillen in een Mexicaanse rechtbank worden uitgevochten. “De rechtspraak functioneert nog steeds in Mexico”, verklaart Lomónaco. 

Bron : Radio Nederland Wereldomroep
Bookmark and Share


Terug