Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Aankoop dollars in Argentinië aan banden

Datum : 01/11/2011
Land : Argentinië

Aankoop dollars in Argentinië aan banden

De Argentijnse regering heeft nieuwe restricties in het leven geroepen voor de aankoop van dollars. Ze hoopt hiermee de kapitaalvlucht en belastingontduiking te verminderen. Wie Argentijnse pesos wil wisselen voor Amerikaanse dollars, moet de herkomst van zijn geld verklaren en aantonen dat hij belasting heeft betaald. De handel in valuta was vandaag in Buenos Aires een stuk minder.

Veel Argentijnen kopen dollars om hun bezit te beschermen tegen inflatie, die zij hoger inschatten dan de officiële cijfers. Bij de aankoop van dollars dient een identiteitsnummer en belastingnummer te worden gegeven, die worden gecontroleerd door het nationale belastingkantoor (AFIP) alvorens tot uitbetaling over te gaan. Dit hele proces kan een uur duren, waardoor veel mensen ervan afzien.

Volgens minister van Financiën Amado Boudou is het “een belangrijke maatregel tegen witwassen van geld en belastingontduiking. Wie zijn zaken op orde heeft, hoeft niets te vrezen, anderen moeten nerveus worden.” De maatregel kwam een week na de herverkiezing van Cristina Fernández de Kirchner tot president.

Onder haar presidentschap maakte Argentinië een aanzienlijke economische groei door, maar ook de inflatie steeg. Volgens officiële bronnen met 10 procent, volgens sommige deskundigen echter met 25 procent. De zware crisis die het land in 2001/2002 trof, maakt dat veel Argentijnen de dollar als een veilige haven zien en een deel van hun vermogen buiten het land brengen.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug