Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Aanleg Nicaraguakanaal start dit jaar

Datum : 15/01/2014
Land : Nicaragua

Aanleg Nicaraguakanaal start dit jaar

De Nicaraguaanse president Ortega kondigde aan dat de aanleg van een inter-oceanisch kanaal in Nicaragua in 2014 zal beginnen. Volgens Ortega kan dit kanaal de wereldhandel drastisch veranderen. Ortega heeft aan een Chinese groep de concessie gegeven om het toekomstige kanaal voor vijftig jaar te beheren, met de optie tot verlenging van nog eens vijftig jaar. 

“De Nicaraguaanse regering en de HKND-groep zijn blij aan te kondigen dat het werk aan het kanaal volgens planning in december 2014 begint”, zei Ortega met naast hem de Chinese zakentycoon Wang Ling, wiens groep de rechten heeft gekregen het kanaal te graven en te beheren. Het project is geschat op 30 miljard euro en verbindt de Stille en Atlantische Oceaan. Daarmee is het een concurrent van het Panamakanaal, dat honderd jaar bestaat. 

Het Panamakanaal wordt momenteel verbouwd om de capaciteit te verdubbelen, maar de verbreding ligt achter op schema. Volgens Nicaraguaanse autoritieten behelst het project ook een oliepijpleiding, een route over land,twee diepzeehavens, twee vliegvelden en belastingvrije zones. 

In december bepaalde het Hooggerechtshof dat het project en de concessie aan Wang Jing niet ongrondwettelijk  was. Tegenstanders zeggen dat het project financieel niet haalbaar is en spreken hun zorg uit over de verplaatsing van inheemse groepen en schade aan het milieu. 

De aankondiging van Ortega lijkt zijn eerdere bewering tegen te spreken, dat het werk aan het kanaal was uitgesteld tot 2015. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug