Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Aanleg Nicaraguakanaal uitgesteld tot 2015

Datum : 05/01/2014
Land : Nicaragua

Aanleg Nicaraguakanaal uitgesteld tot 2015

Nicaragua heeft de aanleg van het kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan met minstens een jaar uitgesteld. De constructie zal niet beginnen voor 2015. Volgens de autoriteiten is er meer tijd nodig voor een haalbaarheidsonderzoek en het uitkiezen van de precieze route voor het water.

Het Nicaraguakanaal, dat een concurrent moet worden van het Panamakanaal, is een prestigieus project. De kosten worden geschat op 30 miljard euro. Nicaragua, een van de armste landen in de regio, verwacht dat het kanaal een grote economische groei kan opleveren.

President Daniel Ortega had eerder aangekondigd dat de aanleg in mei 2014 zou beginnen. Dat gaat nu niet door. De route van het water lijkt een groot probleem. Alle voorstellen tot dusver komen uit op een route van een kleine 300 kilometer, ruim drie keer zo lang als het Panamakanaal (80 kilometer). Aan dat kanaal, dat precies honderd jaar geleden openging, is tien jaar gewerkt.

Er is ook veel protest tegen het kanaal door Nicaragua. Milieudeskundigen zeggen dat de waterweg permanente schade zal toebrengen aan de natuur in het land. Ook bestaat er verontwaardiging dat de concessie is verleend aan een onderneming in Hongkong en niet aan een Nicaraguaans bedrijf. In juni gunde het parlement van Nicaragua Chinese bedrijven de opdracht om de waterweg aan te leggen. De Chinezen hebben laten weten internationale investeerders te hebben gevonden en dat ze klaar waren met de voorbereidingen om het kanaal binnen zes jaar te voltooien.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug