Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aanslag FARC op oliepijpleiding

Datum : 09/02/2014
Land : Colombia

Aanslag FARC op oliepijpleiding

In Colombia heeft de extreemlinkse terreurorganisatie FARC een aanslag uitgevoerd op de oliepijpleiding Transandino. Er vielen geen slachtoffers, wel is ruwe olie in de rivieren Sucio, Guamuez en Putumayo gestroomd. Dit hebben de deelstatelijke autoriteiten gezegd.

De aanslag vond afgelopen zaterdag plaats in het buitengebied van Puerto Asís, gelegen in de zuidelijke deelstaat Putumayo. Momenteel probeert de eigenaar van de getroffen leiding, de oliemaatschappij Ecopetrol, de natuurlijke schade aan de rivieren Sucio en Guamuez te beperken. Aan weerszijden van de kapotte leiding is een noodreservoir aangebracht maar door de zware regenval van de afgelopen dagen, stromen regenwater en ruwe olie de rivieren in.

Naast het beperken van de milieuschade is een begin gemaakt met een alternatieve drinkwatervoorziening voor bewoners. Normaal halen zij hun water uit de rivieren. Als tijdelijke oplossing zijn in de dorpjes Puerto Asís, Orito en Valle de Guamuez watertanks neergezet. Wanneer de normale watertoevoer weer op gang komt durven experts van Ecopetrol niet te zeggen.

De lokale autoriteiten hebben de lokale bevolking erop gewezen voorlopig geen gebruik te maken van het water uit de rivieren, hetzij voor consumptie, bevloeiing, of anderszins, totdat monsters aantonen dat het water schoon is.

Bron : Caracol, La Hora
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug