Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aantal asielzoekers uit Midden-Amerika bereikt record hoogte

Datum : 23/05/2018
Land : Guatemala

Aantal asielzoekers uit Midden-Amerika bereikt record hoogte

Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag in Geneve presenteerde de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de laatste cijfers over asielzoekers en vluchtelingen uit Midden-Amerika, in een poging aandacht te vragen voor de nog altijd groeiende problematiek. De cijfers laten zien dat alleen al in het afgelopen jaar bijna 300.000 asielzoekers en vluchtelingen werden geregistreerd, een toename van maar liefst 58 procent in vergelijking met het voorafgaande jaar. Hun aantal is nu zestien keer meer dan in 2011.

Het gaat vooral om mensen uit het noorden van Midden-Amerika: Honduras, Guatemala en El Salvador, en de belangrijkste reden om te vluchten is het geweld in de regio, dat lijkt te zijn doorgedrongen tot de diepste poriën van de samenleving in deze drie landen. Met name vrouwen en kinderen zijn op de vlucht en melden zich in de buurlanden, zowel ten noorden (Mexico en de Verenigde Staten) en in toenemende mate ook ten zuiden (Costa Rica en Panama). 

“We horen regelmatig van vluchtelingen, waaronder een groeiend aantal kinderen, dat ze op de vlucht zijn geslagen om aan rekrutering door gewapende criminele bendes of doodsbedreigingen te ontsnappen”, meldde de woordvoerder van de UNHCR, Aikaterini Kitidi. Veel van de kinderen reizen alleen of zijn op enig moment van hun ouders gescheiden geraakt op de gevaarlijke en lange reis naar veiliger oorden. 

De UR hoort veel verhalen van vluchtelingen die op reis alsnog in handen vallen van criminelen. Vooral vrouwen lopen risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik en uitbuiting. “Maar geconfronteerd met de hoge cijfers van doodslag in hun land van herkomst ondernemen mensen uit wanhoop deze tochten”, zegt Kitidi.

Samen met overheden en maatschappelijke organisaties probeert de UNHCR de asielzoekers en vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen en ervoor zorg te dragen dat zij toegang krijgen tot sociale zekerheidsprogramma’s en de arbeidsmarkt. Ook wordt samengewerkt met ontwikkelingsorganisaties in de regio in een poging de oorzaken van de vluchtelingenstroom aan te pakken. Maar daar is veel geld voor nodig, en op dit moment is nog maar 12 procent van de UNHCR-begroting voor hun Midden-Amerikaanse programma gedekt.

Bron : UNHCR
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug