Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aantal schietincidenten in Rio neemt toe tijdens militaire interventie

Datum : 19/06/2018
Land : Brazilië

Aantal schietincidenten in Rio neemt toe tijdens militaire interventie

Het aantal schietincidenten in de deelstaat Rio de Janeiro is in de eerste vier maanden van militaire interventie met 36 procent gestegen. Halverwege februari nam het leger de veiligheidstaken van de politie over om het geweld in de deelstaat in bedwang te houden.

President Michel Temer gaf kort na carnaval groen licht voor de interventie. Hij beweerde dat criminelen de controle over de deelstaat bijna hadden overgenomen. De situatie verergerde na de Olympische Spelen in 2016, met voortdurende confrontaties tussen politie en drugsbendes, die vechten om territorium.

Er wordt meer personeel dan ooit ingezet, met enorm hoge kosten en zonder resultaat, zegt sociologe Silva Ramos van het Observatorium van Interventie. Het observatorium is onderdeel van het studiecentrum voor Veiligheid en Burgerschap van de Universiteit Cândido Mendes in Rio de Janeiro.

Volgens het observatorium zijn er tussen 16 februari en 16 juni 3.210 schietincidenten geweest. In de vier maanden vlak voor de interventie waren dit er 2.355. In de afgelopen periode zijn 444 personen gedood door de politie, 34 procent meer dan de vorige.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Raúl Jungmann, stelde vorige week voor om de interventie te verlengen tot eind 2019: “Als we meer tijd hebben, zullen betere resultaten komen”.  

Bron : Hoje em Dia, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug